Guus’ verjaarde ambities

Er is natuurlijk geen ontkomen aan. Het is immers het gesprek van de dag, althans voor voetbalminnend Nederland of wat daar na gisterenavond nog van over is. Omdat het heel goed voorstelbaar is dat het grootste deel ervan al tijdens de wedstrijd IJsland – Nederland van schaamte onder het vloerkleed gekropen is of na afloop ervan de slaap heeft gevat om vervolgens noodzakelijkerwijs de meest boze dromen te krijgen. Want zoals de spelers van Oranje afdropen als geslagen juffershondjes zo zal het Nederland aan de buis thuis evenzo zijn vergaan. Hoewel de thuisblijvers zich nog gelukkig mogen prijzen dat ze de ellende in hun eigen, warme omgeving hebben mogen aanschouwen en ondergaan. Want je zal je dure geld maar hebben uitgegeven om kleumend in de bittere kou van Reykjavik naar de wanvertoning van de getekende en getatoeëerde fine fleur van het vaderlandse voetbal te moeten kijken. Naar die elf grootverdieners met hun miljoenensalarissen voor wie de IJslandse temperaturen toch te bezwaarlijk bleken ondanks dat ze zich daartegen gewapend hadden met hun hoogmodische wanten en maillots. Niets, maar dan ook helemaal niets lieten ze zien. Zelfs nog geen spoor van verbetering ten opzichte van de voorgaande debacles tegen Italië en Tsjechië en de ogenschijnlijke meevaller tegen voetbaldwerg Kazakhstan, hoewel toen ook tot na de rust tegen een achterstand werd aangekeken.

Oorzaken van deze voortdurende afgang, die ook nog eens plaats vindt voor het oog van een totaal verbaasde voetbalwereld, zijn lastig te duiden en te benoemen. Maar helder wordt wel eens te meer welk vakmanschap Louis van Gaal in deze selectie heeft gestoken om die tijdens het recente Wereldkampioenschap Voetbal een derde plaats te doen behalen. Vakmanschap dat daarom des te schriller afsteekt tegen dat wat de huidige bondscoach Guus Hiddink met nagenoeg dezelfde spelers aan prestaties neerzet. Namelijk niets, hoegenaamd niets. Zodat de pijnlijke konklusie zich toch wel aandient, juist ook omdat er in de selektie van het Nederlands elftal bijna niets is veranderd, deze zelfs eerder is versterkt, dat de man die nog een keer zijn kunstje wilde flikken en zijn reputatie ook in zijn eigen Nederland dacht te kunnen vestigen, zichzelf ver heeft overschat. Hij mist ten enen male de vitaliteit en de inspiratie om nog die laatste keer met topspelers te vlammen. Hij blijkt ver over zijn houdbaarheidsdatum heen en heeft zijn nadagen bereikt, die hij dus in rust behoort te genieten. In de – what’s in a name – Achterhoek, waar Guus weer thuis en bij zichzelf terug is en hij niemand meer hoeft te hinderen met zijn verjaarde ambities.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Guus’ verjaarde ambities

 1. Mack zegt:

  Je bent nu zo’n typische 1 van de 17 miljoen coaches. Van Gaal heeft het meer dan uitstekend gedaan maar leg mij nu eens uit hoever Guus’ invloed reikt dat hij met hetzelfde team niet presteert. Alle spelers zaten ver onder hun niveau, aan Blind ergerde ik me zelfs dood. Kan die man wel voetballen? En Nigel de Jong? Cillesen met zijn jongenshoofd, ik ga niks over zijn keeperskwaliteiten zeggen maar hij schrikt in elk geval geen tegenstander af.

  • robschimmert zegt:

   Keer het liever om. De selectie is zelfs sterker geworden met de komst van Afellay en van der Wiel. En niet zodra is Guus er en het gaat bergafwaarts. Ga me niet vertellen dat er geen oorzakelijk verband is. Het laissez-faire van Guus helpt deze quasi – vedetten niet. Die zijn alleen goed als ze strikte opdrachten krijgen.

   • Mack zegt:

    Dus toen Van Gaal de EK niet haalde lag het aan de selectie, en toen van Basten de meeste wedstrijden ongeslagen was bleef hij toch een waardeloze trainer. Ik krijg er geen vat op. Guus heeft toch ook met matige teams bijzondere dingen gedaan. Is het zijn snor die weg is?

 2. Dhyan zegt:

  Ach gut de nationale trotst gekrenkt en dan voor de uitweg van de ondervonden pijn maar gaan zitten afgeven op de coach, wat een zielig vertoning.

 3. sjoerd zegt:

  Ik verkneukel me een beetje aan deze zielige gedachten. Voetbal is een spel, en als je niet weet hoe dat spel gespeeld wordt verlies je…

 4. Dhyan zegt:

  Vergeet niet dat het de belangstelling voor dat voetbal alsook de nationale trots de oorzaak is dat er waanzinnige bedragen in omgaan en natuurlijk is dat ongefundeerde enthousiasme deze euforie helemaal niet waard. Maar ondertussen is het alleen nog het besteedde en over de balg gegooide geld dat nog even waar gemaakt moet worden en dat is voor wie dan ook een nogal lastige klus met zulke inmiddels naast hun schoenen lopende vedetten.

 5. Dhyan zegt:

  balg = balk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s