Bataten en boterbonen

Er kan dan wel eens ongemakkelijk worden gedaan over de toestroom van asielzoekers en allochtonen, wat dan tot uitdrukking komt in de verzuchting dat Nederland het Nederland van vroeger niet meer is. Maar dan wordt wel vergeten dat het ook het nodige goeds heeft gebracht waarvan we bijna dagelijks zonder dat we het weten, genieten. Wat er op tafel komt, gegeten wordt, verschilt immers hemelsbreed van de fantasieloze pot die de Hollandse keuken tot voor een paar decennia zo kenmerkte. Of wordt er nog terugverlangd naar dat bord met aardappelen, andijvie en het sucadelapje met het kuiltje jus daarin? Welk heimwee is naar die maaltijd en de eindeloze variaties daarop nog gerechtvaardigd als we onszelf eigenlijk dagelijks kunnen verrassen met alweer nieuwe, opwindende gerechten, in de wetenschap dat de pasta’s, pizza’s en gyros inmiddels ook al business as usual geworden zijn. Ik lig daar tenminste niet meer van onder de tafel. Daarvoor moet zo langzamerhand toch echt meer gebeuren, wat ook inderdaad tot de mogelijkheden blijkt te behoren. En dan hoef ik werkelijk niet smulweb.nl af te grazen. Loop op een markt die iets meer voorstelt dan die twee of drie kramen en zoek er de echte groentenboer op en je kijkt er je ogen uit. Zo is het mij tenminste wel de afgelopen donderdag vergaan toen ik mijn wekelijkse portie muskaatdruiven op mijn vaste plek voor de basiliek in Meerssen ging halen.

Terwijl ik daar een beetje rondscharrelde en links en rechts in de aangeboden waar neusde, zag ik gele of boterbonen liggen, die ik voordien nooit had gezien. Direkt daarnaast lagen knollen die zoete aardappelen oftewel bataten bleken te heten. Nieuwsgierig gemaakt door het niet kennen en niet weten ervan, kocht ik er een paar en uiteraard een ons of vier van die boterbonen. Gewoon, omdat wat onbekend is, ook spannend kan zijn. Waarna ik mij uiteraard heb laten raden over de wijze waarop die zoete aardappelen bereid moeten worden. Want mij verlaten op de aanwijzingen op internet doe ik liever niet, omdat ik nog niet het echte gevoel voor en de ware ervaring met koken heb. Met als gevolg dat van het een het ander kwam en die bataten mij niet lang daarna werden opgediend, met daarbij een witlofsalade. Welke combinatie de echte sensatie teweeg bracht. Zoiets had ik namelijk nog niet eerder geproefd, met vooral die zoete aardappelen als kapitale verrassing. Mild, zacht en bijzonder was de mix van die twee ingredienten, die zich met niets vergelijken laat en die dus bij ons nu op tafel komt dankzij de invloed en instroom van andere culturen. Zoiets heet toch een verrijking? En dan heb ik het nog niet eens gehad over de smaak van de boterbonen, waarvan de kleur eenzelfde belofte inhoudt als de bataten al waargemaakt hebben.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Bataten en boterbonen

 1. sjoerd zegt:

  Sinds ik zelf aan het koken ben geslagen gaat er ook hier van alles op het bord waar ik zelf vroeger thuis nooit aan gedacht zou hebben. Mijn moeder had iedere dag een stukje vlees, aardappelen en groente. Mijn vader at alleen maar aardappelen met jus en groente…

 2. Mack zegt:

  Klinkt echt heel smerig, boterbonen. Maar dat zal waarschijnlijk meevallen. Maar zo goed als boerenkool met worst is het niet, dat weet ik zeker. 😉

 3. Dhyan zegt:

  Zo schijnt het gezondheidstechnisch helemaal niet zo geweldig te zijn dat wij ook buiten het seizoen seizoensgebonden gewassen kunnen eten, maar we zullen en moeten alles naar onze hand kunnen zetten, dus zijn er volop niet seizoengebonden groenten te verkrijgen. Ik verlang in de herfst al weer naar een lekker bord vol boerenkool met lekkere vette hemaworst en klapstuk en weet het geduld nog op te brengen. Ook mag ik graag eens Chinees, Indisch of Thais eten, maar of de aanwezigheid van die restaurants nou vanwege toestroom van asielzoekers uit die landen is geweest durf ik toch sterk te betwijfelen, dus wel graag die zegeningen gescheiden houden svp.

  • Margo zegt:

   Ja maar we hebben ook nog Marrokaans, Turks , Surinaams enzovoort. 🙂
   Ik heb het niet zo op die typisch Nederlandse keuken. Ik hou wel van groente, maar beetgaar en niet zo erg van aardappels. Ik hou van pittig. Dus ik ben blij met alles wat exotisch is. Nou ja, alles … ik ga geen sprinkhanen of wormen eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s