De wereld van Wordfeud

Sinds een paar weken heb ik mij bekend tot de wereld van Wordfeud, vooral vanuit de gedachte en nog meer de herinnering aan de lol die ik vaker aan Scrabble had beleefd. De argeloosheid waarmee ik daardoor aan dit nieuwe digitale avontuur begon, leidde tot een ware cultuurshock bij mij en had meteen ook tot gevolg dat ik in diverse partijen tot op de grond toe afgebrand en tegelijk geslacht werd door mijn tegenstanders. En dat terwijl ik mijzelf toch wel enig taalgevoel en taalkennis toekende, zonder daarin direkt echt te overdrijven. Maar hoe anders bleek de wereld van Wordfeud te zijn, met wetten en regels die compleet afweken van wat mijn beeld van correct taalgebruik was en waarin uitsluitend regelruimte beschikbaar bleek voor de oude, vertrouwde Dikke van Dale. Zoveel spelletjes verder weet ik nu maar al te goed dat ik die dictionnaire beter kan afzweren omdat het spelen van Wordfeud haar eigen regels en dynamiek kent, waaraan het maar heel lastig aanpassen is. Taalkunde noch de beheersing ervan lijken nog een serieuze rol te spelen. Het winnen doet er slechts toe. Wat tot een andere aanpak leidt, met strategie en tactiek als sturende beginselen.

Met vindingrijkheid en taal op een secundaire plaats, terwijl de kennis ervan al helemaal van ondergeschikt belang schijnt te zijn. Want probeer vooral geen lange woorden te maken. Dat levert op geen stukken na zoveel op als de aansluiting van een lettertje hier en een lettertje daar, met als enige doel om met zo weinig mogelijk input aan klinkers en medeklinkers zoveel mogelijk punten te scoren. En als ook nog eens handig gebruik wordt gemaakt van de curieuze vocabulaire die Wordfeud als geldig, toepasselijk en redelijk beschouwt, dan is de overwinning welhaast gegarandeerd. Zoveel heb ik inmiddels ervaren. Zodat ik mij alle geweld aan zal moeten doen en mij moet overgeven aan het formuleren van onzinwoorden als fom, matigere, geide, yo, uitrape, vate, snierden, gon, id, fes, yel en omsmolt, om maar een paar curieuze en wel door Wordfeud geaccordeerde voorbeelden te noemen, om de spellen met succes af te sluiten en mijn tegenstrevers overtuigend te kunnen verslaan. Dat is dus het doel geworden dat kennelijk de middelen heiligt, waarvoor Wordfeud alle ruimte wil geven. Ruimte die vaak te belachelijk is voor woorden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De wereld van Wordfeud

  1. M.J zegt:

    Ik speel zelf ook Wordfeud en hoewel het spel de basis heeft van scrabble ia de denkwijze en strategie totaal niet te vergelijken met scrabble. Toch ben je iets wat kort door de bocht, want ik speel met veel mensen die wel gaan voor mooie lange woorden.
    Een leuke website voor je met tips en alles op het gebied van Wordfeud is http://www.wordfeudwoorden.nl

    Wat is je username?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s