Bas Jan Ader

De komende tijd besteed ik zo nu en dan aandacht aan een Nederlandse kunstenaar, welke op veel te jeugdige leeftijd is overleden, maar waarvan de naam desondanks gevestigd is in de naoorlogse geschiedenis van de Nederlandse kunst. Als eerste komt in dit ‘overzicht’ aan bod Bas Jan Ader (1942 – 1975) die vooral naam heeft gemaakt als performance – artiest ondanks dat hij maar een zeer beperkt oeuvre aan teksten, foto’s , films en video’s heeft nagelaten en toch van invloed is geweest op de ontwikkeling van de kunstvorm waarin hij dus met name aktief is geweest. Hoewel tegelijkertijd niet te ontkennen valt dat zijn reputatie vooral is gegroeid door zijn mysterieuze verdwijning op de Atlantische Oceaan, die hij in 1975 met een gammele zeilboot vanuit de Verenigde Staten, bij Cape Cod, wilde oversteken. Collega-kunstenaars hebben nadien het vermoeden uitgesproken dat dit de ultieme performance van Bas Jan Ader moet zijn geweest, welke dus met vraagtekens omgeven is gebleven. Hij heeft bekendheid gekregen doordat hij de worsteling met de zwaartekracht als een centraal thema in zijn totale werk beschouwde. Vanaf zijn opleiding aan de voorganger van de Rietveld Academie waar hij in hetzelfde jaar studeerde als Wim T. Schippers en Ger van Elk, heeft hij zich met dit fysieke vraagstuk voortdurend bezig gehouden. Waarvan een voorbeeld is te zien in de volgende video – opname die dus als de ware performance aangemerkt moet worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bas Jan Ader

  1. Jolie zegt:

    Leuk dat je over hem schrijft.. Zo vaak valt (~vallen, daar had hij iets mee :-)) zijn naam niet. In de jaren 80 zag ik een tentoonstelling over hem in het Stedelijk, het was indrukwekkend en/maar ik dacht net als jij “Hoewel tegelijkertijd niet te ontkennen valt dat zijn reputatie vooral is gegroeid door zijn mysterieuze verdwijning […]” Zijn werk is daardoor abrupt opgehouden, niet verder ontwikkeld, we weten niet wat hij verder had kunnen bereiken èn zo’n ‘laatste performance’ geeft een aparte faam… Intrigerend, dat zeker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s