Communicatie volgens Philips

Sinds de aanschaf van een nieuw scheerapparaat weet ik het weer zeker. Bij Philips hebben ze echt het licht uitgevonden en een paar exemplaren daarvan blijvend geplaatst op hun afdeling Communicatie. Waar ze kennelijk de opdracht gekregen hebben om de bedrijfsboodschappen te vertalen naar het niveau waarop de klanten geacht worden zich te bewegen, dus naar dat van kleuters en anders wel dat van de meest domme ganzen. Een andere konklusie valt er niet te trekken uit alle handleidingen die je bij zo’n betrekkelijk eenvoudig gebruiksapparaat geleverd krijgt. Voor mijn gevoel was zo’n Philishave altijd een ding dat ging werken als je op een knopje drukte. Maar dat stadium van begrip en bevatten lijkt allang te zijn gepasseerd met zo’n state-of-the-art-instrument waarmee je als klant getuige alle bijgesloten felicitaties maar blij mee mag zijn dat je daarvoor gekozen hebt. Een feest, een cadeau, zo mag dat apparaat wel worden beschouwd, als alle Eindhovense heilsprofeten geloofd moeten worden, wanneer zij zich verwaardigen om op onze ooghoogte met ons verder te communiceren in Jip-en-Janneke-taal met daarbij een overdaad aan prenten, pijltjes en tekeningen. Want weten wij als consumenten nog veel beter? Nee dus. Zo blijkt uit de overvloed aan manuals die verder nul komma nul inhoud bevatten behoudens dan de gebruikelijke bla bla waar Communicatie- afdelingen zo in gespecialiseerd zijn.

Omdat de daar samengepakte universitaire kennis toch op enige wijze zichtbaar en te gelde gemaakt moet worden. Wat bij Philips zoveel betekent dat men er niet voor terugschrikt om de nieuwe bezitter van die Philishave voor te bereiden op de eerste teleurstelling van een tegenvallend scheerresultaat met de pas verkregen aanwinst. Dat heet normaal te zijn en in lijn met de testresultaten die uitwijzen dat de scheerkoppen vooralsnog de nodige tijd vragen om zich te kunnen aanpassen aan het gezichtsprofiel van haar nieuwe gebruiker. Het staat er dus echt. Waaruit gevoeglijk blijkt dat de Philishave welhaast ook een mens kon zijn en of we daar als klant alsjeblieft even rekening mee willen houden. Te meer omdat hij zoveel extra’s in petto heeft. Zoals zijn eenentwintigste-eeuwse styling en ook nog eens een 3D-beleving. Wat dan bijvoorbeeld inhoudt dat je er alle kanten mee op kunt en dat hij hoog en laag en diep scheert en als het moet ook nog eens tegelijkertijd. En zo gaat dat bladzijden lang verder door, waarbij altijd weer andere modellen aan de orde zijn dan die welke jij hebt gekocht, met eigenlijk alleen maar irrelevante informatie. Want hoe het apparaat schoongemaakt moet worden en welk knopje of kopje daarvoor gebruikt moet worden, vind je nergens. Dat heet dus hedendaagse en hoogwaardige Communicatie, die daarmee een tegenspraak in zichzelf is geworden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Communicatie volgens Philips

 1. Mack zegt:

  Ik denk ook niet dat ze er serieus rekening mee houden dat tegenwoordig nog iemand gebruiksaanwijzingen leest.

 2. Margo zegt:

  Bizar. Je komt niet meer aan scheren toe als je eerst een boekwerk door moet spitten.
  Ik lees manuals meestal ook pas als ik ergens in blijf steken. En dan kun je je suf zoeken in die vele pagina’s tekst.

 3. sjoerd zegt:

  Meestal gooi ik een versleten apparaat weg zonder ooit zo’n gebruiksaanwijzing te hebben ingezien.

 4. Mack zegt:

  Ik heb ook pas een nieuwe philips, de YS521, maar bij staat op blz 48 hoe het schoongemaakt moet worden. Niet dat ik dat nodig heb, snap zo ook wel waar zo’n borsteltje voor is, maar het staat er wel.

 5. René zegt:

  Je koos in ieder geval wel voor kwaliteit

 6. Dhyan zegt:

  Ik vind gebruiksaanwijzingen altijd al belachelijk overdreven, ik voegde aan de dont’s altijd zelf maar vast toe ‘Vergeet niet je fiets op slot te zetten, hij zou gestolen kunnen worden.’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s