Tattoos en wansmaak

Hoewel ik maar al te goed weet dat ik ver achter de feiten aanloop, dat de werkelijkheid mij allang heeft ingehaald en dat het debat daarover definitief afgesloten is, neem ik toch nog de vrijheid om mijn zegje erover te doen. Gewoon omdat ik wat van dat verschijnsel vind en het mij nog altijd tegen de borst blijft stuiten. En als dat dan betekent dat ik de geest van mijn tijd niet meer begrijp, dan vind ik dat best en misschien nog wel beter omdat ik niet per se modern en eigentijds hoef te zijn ten koste van alles en zeker niet van mijn eigen opvattingen die in dit geval dan eens heel uitgesproken zijn. Want het blijft mij de grootst mogelijke moeite kosten om te begrijpen hoe mensen het in hun hoofd halen om de integriteit van hun eigen lichaam te schenden met alle soorten versieringen in de vorm van tattoos die zich ook nog eens lastig laten verwijderen. Ze hebben zich er voor hun hele leven mee opgezadeld. Wat voor hen dan misschien niet zo ernstig is, maar waarschijnlijk des te meer voor een omgeving die ook voor eeuwig tegen al die tekeningen aan zal moeten kijken. En als er nog iets fraais daartussen viel te ontdekken, dan was het allemaal nog tot daar aan toe, hoewel uiteindelijk toch verdraaid lastig te pruimen.

Maar wat die lichaamsversieringen helemaal zo ondraaglijk, althans voor mij, maken, is dat zij stuk voor stuk getuigenissen zijn van wansmaak, ze nergens op lijken en dus totaal niet met esthetiek en schoonheid te maken hebben. Vervuiling van gezichtsvelden en het ultieme bewijs van verloedering zijn ze gewoon. Niet meer en niet minder. Met als de walgelijkste uitingsvorm ervan zo’n compleet getatoeëerde arm, waarin kleuren noch patronen dan wel motieven zijn te ontdekken, die dan tevoorschijn komt uit de korte mouw van een T-shirt, dat dan bij voorkeur wit van kleur is, om zo, naar het lijkt, vooral de stoerheid of viriliteit van de drager van al dat fraais te benadrukken. Jammer alleen dat diegene die zich zo meent te moeten uitdossen, meestal dus een man of een knaap, niet slim genoeg is, in elk geval het onderscheidingsvermogen mist om te beseffen dat hij zichzelf zo niet alleen etaleert als die stoere eendagsvlieg die de geest van de tijd denkt te begrijpen en te bewijzen, maar zich vooral laat zien als het levend bewijs van de domme kracht die gedoemd is om zo voor eeuwig getekend te blijven. Wat ieder dus verder zelf moet weten, maar waarvan ik mijn afkeer toch nog eens graag duidelijk gemaakt wilde hebben.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Tattoos en wansmaak

 1. René zegt:

  Mooi verhaal. ben het er wel mee eens

 2. Mack zegt:

  Tja, achterhaald onderwerp. Ik heb een afkeer van Amerikaanse termen door onze taal, maar daar doe je ook niks aan. Op een gegeven moment zal ik me moeten aanpassen aan de meerderheid omdat men mij anders niet meer verstaat. Zo is het met tatoo’s ook. 😉

  Tatoo’s waren natuurlijk bedoeld voor stoere zeebonken, maar het heeft al niks meer met stoer te maken. Het maakt ook geen indruk meer. Vroeger was ik bang van Mike Tyson, maar sinds hij die tatoeage in z’n gezicht heeft laten zetten is hij minder gevaarlijk geworden.

 3. Margo zegt:

  Helemaal met je eens. Je ziet het steeds meer en ik vind het echt walgelijk en smakeloos. Ben blij dat er meer mensen zijn die het niet pruimen. Zeebonken en bajesklanten, daar hoorde het voorheen bij en sommige mensen voelen zich kennelijk thuis bij die soort. Ik stop ze althans direct in die categorie, ik neem ze niet serieus.

 4. sjoerd zegt:

  Ik sluit me helemaal bij jullie aan, ik moet er ook niets van hebben

 5. math zegt:

  Omdat uit volledig vrije wil wat en waar als tattoo is aangebracht, geeft het een juiste inkijk in dat facet van iemands persoonlijkheid.

 6. Dhyan zegt:

  Je zou je door voorbeeldig gedrag moeten kunnen onderscheiden.

 7. robschimmert zegt:

  Jammer overigens dat een deel van de discussie zich heeft verplaatst naar mijn Facebook – pagina https://www.facebook.com/rob.hamilton.1297

 8. Laurent zegt:

  Sommige mensen hebben op één plek een subtiele, dat kan wel eens leuk zijn vind ik. Dan is het net zoiets als een sieraad.

 9. Margo zegt:

  http://trulyfair.knegjes.nl/meningen/slechts-gekken-en-dwazen/
  Ik heb mijn aandeel in de discussie even op mijn eigen weblog gezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s