Vragen na de zomer

Ondanks dat we nog een aantal mooie nazomerdagen beleven, lijkt het er verdacht veel op dat we al in de herfst zijn beland. Kijk naar de kleuren van de bomen en merk dat de zon bijna per avond eerder ondergaat. Bij mij gaan de lichten tenminste al rond het begin van het Achtuurjournaal aan. Bovendien is het vliegengordijn weer afgehaald, want wat moeten we nog aan insekten weren als ze toch voorbij is, die lange zomer? Maar heeft het eigenlijk wel diensten moeten bewijzen gedurende al die lange en vaker warme dagen. Voor mijn gevoel heeft het er meer gehangen omdat het al jaren zo wordt gedaan dan dat ze een echte funktie heeft gehad. Vliegen hebben zich nauwelijks in mijn huis aangediend, waar ik, als ik in juli en augustus buiten zat, geen wesp en een enkele bij heb kunnen ontdekken. Zelfs niet als ik mij op iets zoets of lekkers tracteerde. Ook dan kon ik er ongestoord van genieten in tegenstelling tot andere jaren. Waardoor de vraag zich bij mij vaker aandiende waar die lastposten van wespen waren gebleven. Een des te dwingender vraag omdat we een winter hadden gehad die zo warm en vochtig was dat die wespen toch niet het loodje hadden kunnen leggen. Tot nu toe is die vraag onbeantwoord gebleven zoals voor mij de complete afwezigheid van muggen gedurende de laatste maanden een net zo groot raadsel is. Zijn we dan toch zonder dat wij daar ons direkt bewust van zijn, bezig om onze leefomgeving zo te zuiveren dat daarmee de lol voor al het andere natuurlijke leven volledig verpest wordt?

Je zou het haast gaan denken, nu je er ook alle moeite voor moet doen om op een fraaie zomeravond de muggen nog eens ouderwets te zien dansen. Trouwens, over ingrepen gesproken die wij mensen ons in de ons omringende natuur menen te kunnen permitteren en welke bij mij ook de nodige vragen oproepen, die ik graag aan de orde stel nu ik toch zo bezig ben. Wat mij dit jaar en met name gedurende de zomermaanden is opgevallen, is het oprukken van het verbouwen van mais. Waar je bent, loopt, wandelt of fietst, je schijnt je steeds meer tussen die hoog oprijzende velden met mais door te moeten begeven. Wat de vraag oproept ten behoeve waarvan dat gewas zo overvloedig wordt verbouwd en waarom de groei van de arealen en akkers waarop dit gebeurt, eigenlijk ineens en zo explosief is toegenomen. Een voor mij onverklaarbaar verschijnsel, dat bij mij het vermoeden oproept dat die onevenwichtige toename in dat verbouwen van mais nooit de balans in onze natuurlijke omgeving ten goede kan komen, omdat zo’n evenwicht altijd organisch en langs de weg der geleidelijkheid tot stand moet komen of zich zo handhaaft. Waar hier dus geen sprake is. Maar welk belang er dan wel mee is gediend, zou ik niet weten. Waardoor ik op de valreep van de aflopende zomer toch met een aantal vragen blijf zitten, waarop anderen hopenlijk en mogelijk wel een antwoord weten.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Vragen na de zomer

  1. sjoerd zegt:

    Ik vind die maisvelden ook buitengewoon irritant. Die ontnemen je alle zicht. Maar het schijnt goedkoper te zijn dan hooi.

  2. Mack zegt:

    Ik had laatst ook een logje over mais waarin ik me afvroeg wat we er mee moesten. Wespen heb ik niet veel gezien, al werd er afgelopen weekend iemand gestoken, en muggen zijn er wel genoeg bij ons.

  3. Margo zegt:

    Dat wordt in z’n geheel toch verwerkt tot varkensvoer? Dat dacht ik tenminste. Hommels waren hier veel en later kwamen er ook bijen. Wespen zag ik alleen in de haagbeuk, wat ze daar halen weet ik niet, maar wel fijn dat ze ons met rust laten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s