De Duitse Oostzeekust

Het is vreemd dat het zo’n onbekende en daardoor onbeminde vakantiebestemming is voor Nederlanders. Het ligt namelijk net zo ver van bijvoorbeeld Limburg verwijderd als Lyon en het is over de weg even gemakkelijk bereikbaar. Bovendien kent de streek waar het hier over gaat de meeste zonuren van heel Duitsland. Dus waarom dan geaarzeld om naar het noordoosten van dat land te gaan, naar haar Oostzeekust, waar een strandvakantie gezien alle voorzieningen die daar al van oudsher aanwezig zijn, zonder enige inspanning om te krijgen is als ze al niet voorbij vliegt? Neem dan ook nog in overweging dat het achterland bepaald spectaculair te noemen is, met zoveel bezienswaardigheden en de verwondering die mij trof gedurende de vier dagen dat ik in Stralsund en omgeving verbleef, moet genoegzaam zijn verklaard. Want dat het strand – en badleven hier een rijke traditie en geschiedenis heeft, wordt al duidelijk uit de opvallende strandarchitectuur die aan deze kust allerwegen opvallend aanwezig is. Met een stijl die haar wortels heeft in de Art Deco, maar ook verwantschap vertoont met onze koloniale bouw en vormen laat zien die eveneens zijn terug te vinden in de huizen in de Engelse countries. Waarbij meteen de aantekening past dat die bouwkundige schoonheid kennelijk het regime van de DDR niet tegen de borst stuitte, niet als ingaand tegen de leer werd beschouwd, omdat de meeste exemplaren van deze toch klassieke (en bijna kapitalistische) stijl zo goed bewaard zijn gebleven.

072118080

Ga maar eens naar het eiland Rügen, met haar badplaatsen Sellin en Binz. Of bezoek aan diezelfde Oostzeekust op het schiereiland Usedom Bansin, Heringsdorf en Ahlbeck, drie badplaatsen die met elkaar verbonden worden door een werkelijk schitterende twaalf kilometer lange wandelpromenade, die aan de Franse Rivièra zeker niet zou misstaan. En de konklusie dringt zich onvermijdelijk op dat wie van een strandleven en – vakantie op enig niveau houdt, zichzelf tekort doet door deze Noordoostduitse regio over het hoofd te zien. Zonder dat dan nog gesproken wordt over alle aantrekkelijkheden die er legio in die omgeving aanwezig zijn. Neem de natuurreservaten en landschapsparken op en rond het eiland Rügen, het adembenemende en tegelijk fascinerende vierenhalve kilometer lange nazi-vakantiecomplex in Prora op datzelfde eiland of het nog desolate en onttakelde Peenemünde waar een serieuze poging wordt ondernomen met een aantal musea en buitenexposities om het betwistbare Duitse verleden levend te houden. Met een gerede kans op succes gezien de grote belangstelling van Duitsers zelf, ook op een doordeweekse dag in september. Als dan nog niet eens in aanmerking genomen wordt dat op niet zo’n grote afstand een aantal steden ligt met een meer dan rijke geschiedenis, zoals Rostock, Wismar, Greifswald, Schwerin en Stralsund, terwijl het Poolse Stettin ook in de direkte nabijheid ligt, dan is er dus niets te veel mee gezegd dat de Duitse Oostzeekust een meer dan interessant alternatief is voor de langzamerhand zo genoegzaam bekende reeks van strandvakanties rond de Middellandse Zee.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s