Degradatie van de democratie

Het kan een veeg teken genoemd worden dat ik op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, met geen woord heb gerept over de binnenlandse politiek, die met de opening van het parlementaire jaar het hoogtepunt van de Nederlandse constitutionele monarchie vierde. Het is immers nogal wat als de kabinetsambities, haar plannen en voorgenomen beleid, voor de Staten Generaal via de Troonrede worden ontvouwd. Het is compleet aan mij voorbijgegaan omdat ik wel wat anders te doen had. Het op orde brengen van mijn tuin had voor mij bepaald meer prioriteit dan dat Haagse parlementaire feestje met haar hoedenparade, dat een herhaling van zetten wordt en een steeds hoger geeuwgehalte krijgt, maar nog altijd voor het oog belangrijker wordt gevonden dan de politieke boodschap die in de Ridderzaal wordt verkondigd, maar per jaar meer ondersneeuwt in alle uiterlijk vertoon. Vandaar dat ik mijn portie aan Fikkie heb gegeven, ook omdat mijn belangstelling voor het hele politieke bedrijf tot het nulpunt is gedaald. En dat terwijl ik mij ooit enthousiast op mijn studie politicologie had gestort, omdat ik haast verslaafd was geraakt aan het Haagse gebeuren en aan wat er zich zoal in de rest van de wereld afspeelde. Ik verdronk mij erin en laafde mij totaal aan de Kamerverslagen, die toen nog prominent in de kranten verschenen. Toen inhoudelijkheid nog vanzelfsprekend was en nog ver er vanaf was om de status van maatschappelijke deugd te krijgen. Wat aan de orde kwam toen de waan van de dag, de one-liner en mediageniek de sleutels werden om een entree tot het politiek succes te krijgen en de Haagse politicus echt ertoe ging doen als hij maar bijdehand en gevat was plus gevoel bezat voor de tijd en de plaats waar de camera’s draaiden.

Kennis, principes en consistentie werden een ander chapiter, stukken minder relevant in het circus op het Binnenhof, dat met het vorderen der jaren zo werd opgetuigd dat het nauwelijks nog serieus te nemen kon zijn voor diegenen die professionele belangstelling hebben voor het politieke bedrijf en het bijbehorend spel. Want bedroevend, gemeten naar het niveau waarop het bedreven wordt, kan het gerust genoemd worden. Met de hijgerigheid, de veronderstelling, de suggestie en onbetrouwbaarheid als de belangrijkste kenmerken ervan, zonder plaats voor een spannend en serieus debat. Zo moet de vaderlandse politiek ongeveer gewaardeerd worden, met inbegrip van de media eromheen, welke trouwens een flinke duit in het zakje doen als het gaat om de niet meer te stoppen degradatie van dat proces. Logisch dat wie inhoudelijke belangstelling heeft voor wat zich afspeelt op het Binnenhof, zich daardoor de tent uitgejaagd voelt. Ik in elk geval wel, met dien verstande dat ik het politieke bedrijf op dit moment nagenoeg volledig de rug heb toegedraaid, onder het motto dat ze me wat kunnen. Vooral met en door de wetenschap dat geen van de honderdvijftig Kamerleden mij er de laatste jaren van heeft overtuigd dat ze hun zetel puur en alleen bekleden vanwege een van de kiezers verkregen mandaat. Sterker nog, het lijkt er steeds meer op dat onze volksvertegenwoordigers er zonder uitzondering op uit zijn om weer gekozen te worden en nauwelijks interesse hebben in een zorgvuldig gespeeld politiek spel, dat ergens over gaat. Nee, het eigen belang prevaleert steeds meer, met een achterban die vergeten wordt. Dat heet verloedering van de representatieve democratie, die daarom van mij de Haagse boom in kan.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Degradatie van de democratie

  1. math zegt:

    Wat doe je dan straks bij het stemmen?

  2. sjoerd zegt:

    Het wordt pas echt circus bij de verkiezingen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s