Joods leven in Valkenburg

Het moet op het laatst van 2013 zijn geweest dat het gemeentebestuur van Valkenburg het voortbestaan van het Museum Land van Valkenburg ter discussie stelde, om niet te zeggen ernstig bedreigde, door aan geldende subsidieregelingen te gaan tornen. Er woei een kille bezuinigingsbries over Nederland en Valkenburg vond dat het niet achter mocht blijven. Met uiteraard de kunst en cultuur als eerste kind van de rekening. Alles wat direkt en indirekt met het plaatselijk museum te maken had, werd gemobiliseerd om dit dreigend onheil van de teloorgang van een instituut met een uitgesproken locale en regionale functie te voorkomen. Op dat moment kwam ik aan boord als begunstiger, in de verwachting dat ook met mijn bijdrage het Museum Land van Valkenburg haar bestaan, zo nodig dus op eigen kracht, zou kunnen continueren, met handhaving van een dosis kwaliteit die het toch geacht wordt te bieden. Waarbij uiteraard ook zo nu en dan water in de wijn zal moeten worden gedaan om zoveel publiek te trekken dat daardoor te maken kosten sneller gedekt kunnen worden. Een rol in de culturele voorhoede is leuk, maar kan niet in extremis volgehouden worden, als er gehecht wordt aan de voortzetting van het eigen bestaan. Tegen die achtergrond zijn sedertdien een aantal tentoonstellingen georganiseerd die niet altijd aan mijn voorkeur beantwoordden, maar beslist gezien mochten worden gelet op de telkens gerealiseerde bezoekersaantallen. De expositie die gewijd was aan de kunstenaarsgroep die in de oorlogsjaren en de periode nadien tot begin zeventiger jaren huisde op Kasteel Oost in de direkte omgeving van Eijsden, was een voorbeeld van een geslaagde opzet die zich vertaalde in een brede belangstelling, en tegelijk getuigde van goede smaak.

Het Museum Land van Valkenburg stond opeens weer in het middelpunt van de belangstelling en zette zich ook nadrukkelijk op de kaart bij de media. Op dat eclatante succes is nadien en wordt nu voortgeborduurd met een werkelijk prachtige tentoonstelling die, terwijl momenteel zeventig jaar bevrijding van Limburg wordt herdacht, de schaduwkanten van de voorafgaande oorlogsperiode belicht. Onder het motto “Even zo vrolijk is het treurig” worden herinneringen opgehaald aan Joods Valkenburg, met daarin een accent op het lot dat die bevolkingsgroep onderging in de jaren ’40 – ’44. Een en ander wordt omlijst met werk van de Huizense schilder Mels Sluyser, waarin vrolijkeid en treurnis gemakkelijk blijken samen te gaan en zo de Joodse sfeer en mentaliteit sprekend typeert. Wat in de hele expositie met name opvalt, is dat in de poging om het Joodse leven in Valkenburg treffend te schetsen, zoveel zorgvuldigheid is betracht, er terughoudend is omgesprongen met alle documentatie die zonder twijfel voorhanden moet zijn geweest. Met als resultaat een delicaat en gevoelvol beeld van die donkere bladzijde uit de locale historie, dat tegelijk ook het karakter en het niveau van deze tentoonstelling schetst die zonder meer als een must moet worden aangemerkt. Jammer dat ze maar tot en met 9 november duurt, dus zal sluiten twee dagen nadat op een reeks van plaatsen in Valkenburg de zgn. ‘stolpersteine’ ter nagedachtenis van de weggevoerde Joden zullen zijn aangebracht.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Joods leven in Valkenburg

  1. sjoerd zegt:

    Ergens heb ik ook het idee dat als het niet loont je de zaak moet sluiten. Aan de andere kant gaat daar ook een hoop cultureel ergoed verloren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s