Het blazoen van Nijmegen

De vraag of Nijmegen nog altijd aanspraak mag maken op haar bijnaam ‘Havana aan de Maas’ krijgt geen beantwoording door de wijze waarop die stad zich die laatste jaren in een ander jasje heeft gestoken, dus aanmerkelijk gemoderniseerd is. Degene die al langere tijd niet in Nijmegen is geweest, wacht na bijvoorbeeld die altijd weer aantrekkelijke treinreis vanaf Roermond door Oost-Brabant en Noord-Limburg een aangename hernieuwde kennismaking bij een entree vanuit het Centraal Station, welke altijd moet leiden in de richting van het Keizer Karelplein. Allereerst springt dan in het oog een opmerkelijke beeldengroep van de Engelsman Tony Cragg die het begin markeert van een honderden meters lange promenade die wel geïnspireerd kon zijn door de Parijse La Defense, waarbij ook meteen elke gelijkenis stopt omdat Nijmegen zich nu eenmaal verder niet laat vergelijken met de Franse Lichtstad. Maar dezelfde allure, zij het van een ander formaat, is toch niet zo lastig te herkennen. Evenzo valt het in het verlengde hiervan op dat de Nijmeegse binnenstad volledig autovrij is geworden, met dien verstande dat openbaar vervoer plus de taxi’s er nog wel vrij baan krijgen. Waaruit een politieke voorkeur en kleur snel te destilleren is. Springt dit al direkt in het oog, bij nadere beschouwing is het even opmerkelijk dat een relaxede sfeer nadrukkelijk voelbaar is. Wat te verklaren valt uit het feit dat de jeugd er het straatbeeld beheerst en de vele terrassen met jongeren, met name studenten, worden bevolkt. Nervositeit, jachtigheid en drukte zijn voor de oplettende waarnemer zeldzaamheden. Het leven rolt in alle rust voort, de uren lossen elkaar onopgemerkt af.

Ook in de Sint Stevenskerk en de Petrus Canisiuskerk met hun schitterende gebrandschilderde ramen en de vele honderden jaren oude relikwieën en schatten die het bewijs vormen van een eens zo beklijvend geloofsleven. Of op het Valkhof, dat monument aan de Waal, waarin de vaderlandse geschiedenis zich op de meest uitgesproken manier heeft gecondenseerd. Maar de zo voor de hand liggende verstilling schiet er juist op die plaats bij in door storende manco’s in een decor, in haar omgeving, waar ze juist zo gewenst zou zijn. Het voortdurend verkeersgeraas op de aangrenzende Waalbrug, de zichtbare verrommeling aan de voet van het Valkhof vormen ergerlijke dissonanten die cultuurhistorische kansen voor open doel verloren doen gaan. Wat ook van het teleurstellende Museum Het Valkhof met evenveel recht gezegd kan worden. Want ondanks haar veelbelovende architectuur, die te danken is aan Ben van Berkel, en haar eveneens opwindend interieur worden daardoor gewekte verwachtingen allerminst bewaarheid. Een bezoek is gewoon een tegenvaller, althans voor de liefhebber van negentiende en twintigste eeuwse beeldende kunst. Die zal er niets van zijn gading vinden ondanks andere aankondigingen op de website van dit museum dat daar zijn ambities allerminst onder stoelen of banken steekt. Een absoluut gemiste kans die daarmee een toch niet te veronachtzamen smet op het Nijmeegse blazoen vormt, terwijl deze stad juist zo aan aantrekkelijkheid aan het winnen is en zelfs een stad als Maastricht de loef begint af te steken. Wat toch wel iets wil zeggen als zo’n konklusie komt uit de mond van iemand die juist Limburg, en nog meer Zuid – Limburg, in zijn hart heeft gesloten, maar ook niet om zijn ware gevoelens heen kan, namelijk dat Nijmegen er steeds meer mag wezen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het blazoen van Nijmegen

  1. sjoerd zegt:

    Als ik al naar Nijmegen zou willen, is het de inhoud van dit logje, wat me tegenhoudt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s