Democratie in Nuth

De gemeentepolitiek blijft een bron van verbazing. Ook in Nuth. Terwijl het allemaal niet zo verschrikkelijk ingewikkeld is, wordt er toch braaf moeilijk gedaan over de last en ruggespraak die juist door de korte afstanden welke op lokaal niveau zo handig zijn, bij uitstek als het hart, de motor van de plaatselijke democratie moeten kunnen fungeren. Waar kun je niet soepeler en eenvoudiger als volksvertegenwoordiger functioneren dan in een gemeenteraad? Degenen die je vertegenwoordigt, die jou hebben gekozen, zijn direkt bij de hand, kun je à la minute raadplegen. Een dagelijkse wandeling door het dorp moet al volstaan om te weten te komen wat er zoal leeft. Zelf de boodschappen doen bij de supermarkt, het brood en de vlaai bij de bakker halen kunnen alleen maar bijdragen tot een toenemend inzicht in de plaatselijke verhoudingen, in de sfeer van het moment, in bestaande genoegens en ongenoegens. Niks moeilijks aan. Inleven en een voortdurend open oor helpen een gemeenteraadslid alleen maar op weg om het aan hem gegeven mandaat naar beste vermogen en naar verwachting en mogelijkheden in te vullen, zonder dat iedereen de zin kan worden gedaan. Dat is locale democratie, die aldus organisch tot groei en bloei kan komen en betrokkenheid bij de burger, bij de achterban teweeg kan brengen. Daar hoeft geen circus voor opgetuigd te worden, dat ook nog eens met veel poeha en tamtam wordt aangekondigd.

Omdat dat eerder skepsis oproept dan dat een bevolking, de kiezers zich daardoor aangesproken voelen, laat staan dat aldus de weg naar toenemend vertrouwen in de politiek wordt ingeslagen. Want wie krijgt er nou een warm gevoel van de mededeling van de plaatselijke vier coalitiepartijen, CDA, Groen Links, Leefbaar Nuth en VVD, dat zij van plan zijn om in gesprek te gaan met de burgers van Nuth, Hulsberg, Wijnandsrade, Vaesrade en Schimmert en dat voor het eerst in een kraam willen doen tijdens de jaarmarkt in Nierhoven? Ze willen weten wat er leeft en welke wensen en verwachtingen er bestaan. Die inventarisatie moet dan de input worden voor informatie – en discussieavonden die telkens op een andere plek in de gemeente zullen worden gehouden, twee keer per jaar. Om zo de politiek dichter bij de burger te brengen en de burger actief te betrekken bij onderwerpen die er leven. Waarna je stil wordt en je je dus echt afvraagt of dit de locale democratie anno 2014 is, met volksvertegenwoordigers die denken met oude wijn en een half ei nog weg te kunnen komen en bestuurdertje te mogen spelen. Arm Nuth, dat te beklagen is dat het zichzelf zo’n gemeenteraad heeft aangedaan, waarmee het nog drie jaar uitzingen is geblazen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s