Spijkers op laag water

Spijkers op laag water zoeken is ook zo’n bezigheid die alsmaar meer beoefend lijkt te worden. Met de nadruk op lijkt. Want het zal heus niets meer dan vroeger zijn. Maar dankzij de zegeningen van de vooruitgang in communicatiemogelijkheden, wordt aan alles, hoe futiel en onbelangrijk ook, gewoon meer ruchtbaarheid gegeven. Waardoor alles steeds groter wordt gemaakt en we ons dus ook alsmaar meer met zaken van minder gewicht moeten bezighouden of daar op zijn minst een standpunt geacht worden over in te nemen. Dat gezegd hebbend is meteen het juiste perspectief gecreëerd waarin de bemoeienissen van onder andere de Stichting Noordzee met de loomrage moeten worden geplaatst. Die, maar evenzeer de stemmen die hierover uit andere milieuorganisaties opgingen, haast ridicule proporties aannamen. Want natuurlijk moest weer het plezier van al die kinderen die zich uren aaneen vermaken met het ineen knutselen van felgekleurde, elastische loombandjes, met het maken van armbanden, kettingen, sleutelhangers, poppetjes en beestjes, dat onschuldig spel en tijdverdrijf, verstoord en bedorven worden door de waarschuwend opgestoken vingers van de verschillende milieufreaks. Voor hen is nu eenmaal lol, plezier en amusement niet veilig als het niet zuiver op hun graat is. Dan gaat alles opzij en roeren zij zich en moet ook het vermaak van kinderen aan hun dogma’s geloven.

Zoals nu dus die loomrage, die dan een tikkende tijdbom voor het milieu heet te zijn. Immers, zijn die gekleurde elastiekjes wel afbreekbaar? Kunnen ze wel gerecycled worden? Zolang dit niet duidelijk is, gooien de milieu-organisatie zich op een breed front in de bocht. Waarbij de buitenstaander zich kan afvragen of hier van de welbekende mug niet een kolossale olifant wordt gemaakt, omdat de verschillende aktiegroepen momenteel weinig omhanden hebben, dus de veelvuldige beoefening van dit onschuldig tijdverdrijf gefundenes fressen vinden. Kom maar tot andere konklusies als een Stichting Noordzee begint te vrezen voor het lot van de zeedieren, dat wel eens gevaar kan lopen als mensen bij het zwemmen in zee de armbandjes verliezen. En dan wordt er nog niet eens over de zeevogels gerept, die die elastiekjes als ze blijven drijven, uiteraard voor voedsel aanzien om dan de bandjes gewoon op te eten, met alle gevolgen vandien. Waarmee alleen maar aangetoond is dat het dus steeds lastiger wordt om onderscheid aan te brengen, tussen groot en klein, zin en onzin, belangrijk en onbelangrijk. Zodat iedereen inderdaad van alles en nog wat kan roepen, dat links en rechts opgepakt wordt, met als enige uitkomst het zoveelste maatschappelijk debat, waarvan het de vraag is of dat ook ergens over gaat.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Spijkers op laag water

 1. Dhyan zegt:

  Je hebt gelijk, laten we alle zegeningen van de economie en de welvaart met onder andere zijn onzinnige milieubelastende gadgets aan het welzijn van de kinderen offeren en ze vooral geen strobreed in de weg leggen.

 2. Jolie zegt:

  Ohjee.. ik was net zo blij dat erover de loom-elastiekjes was nagedacht (de duurdere zijn vrij van latex, BPA en weekmakers.) Ze zijn ook meteen te duur om weg te gooien, mijn kinderen doen aan hergebruik of reparatie als er één van de elastiekjes breekt en gebroken elastiekjes doen we in de ‘plastic hero’s’ zak. Voor op straatgooien (laat staan ermee in zee zwemmen) zijn ze net te streng opgevoed.
  Gelukkig is er ook weer speelgoed van karton (Minecraft, zelf blokken en figuren vouwen) of zou daar stro in gebruikt zijn dat eigenlijk voor boerderijdieren bestemd was?

  En ja Dhyan, misschien moeten we kinderen maar weer gewoon aan het werk zetten, in andere landen doen ze dat ook heel succesvol 😉

 3. sjoerd zegt:

  Laat ze eerst maar alle ballonnen in de ban doen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s