Nat in Nuth

Er kunnen zich situaties en momenten voordoen dat je van standpunten verandert. Graag soms. Zoals ik nu bijvoorbeeld aan de hand heb. Ter verduidelijking eerst het volgende. Al vaker heb ik hier verkondigd dat ik mij als inwoner van Schimmert eigenlijk nooit zo heb thuis gevoeld bij en in de gemeente Nuth. En met mij zijn er veel Schimmertenaren met hetzelfde gevoel, al zo’n dertig jaar, sinds de laatste gemeentelijke herindeling, toen er min of meer gehoopt werd op een aansluiting bij Meerssen, Beek of Valkenburg. Dat toen allemaal liever dan Nuth, waar weinigen wat mee hadden. Maar het leven is zoals het is en loopt zoals het loopt, zonder dat je er veel aan kunt doen. Dus heb je je maar bij dit soort onontkoombaarheden neer te leggen. Wat in Schimmert dan ook werd gedaan, zonder dat de sporen van vervreemding helemaal verdwenen, dus steeds ietwat voelbaar bleven en op momenten weer meer de kop op staken en nu zelfs even in hun tegendeel verkeerden. Omdat het plotseling leuk was, spannend werd om bij die vermaledijde gemeente te horen toen ze opeens landelijk recordhouder werd. Al was het om de meest onzalige reden. Het werd lekker om er bij te horen, omdat daarmee en daardoor iets als lijden en heldendom op je als inwoner van die gemeente afstraalde.

Want wat was namelijk het geval, hoewel we dat eigenlijk al aan ons theewater hadden kunnen voelen als we bij de les waren gebleven. Hoe vaak had het water namelijk de afgelopen maanden niet kolkend door de straten van Schimmert gestroomd en kon het riool de kolossale hoeveelheden regen niet verwerken? Omdat het immers in zulke massa’s naar beneden was gekomen dat met name de ouderen vaker uitspraken dat ze zulke zondvloeden nog nooit hadden meegemaakt, althans zich niet konden herinneren. Zou dat al genoeg zeggen, de feiten maakten die donkerbruine vermoedens nog eens extra zonneklaar. Want gezien de weerkundige gegevens blijkt Zuid-Limburg gedurende de afgelopen zomermaanden de natste streek van Nederland te zijn geweest, met Nuth als de plaats waar de absolute piek werd bereikt met in totaal 510 millimeter regen. Waarmee Elspeet op de Veluwe het Nederlands record, dat het in 2011 met 504 millimeter regen vestigde, kwijt is geraakt, omdat Nuth dus in die afgelopen drie maanden tijd zo’n eenenvijftig emmers per vierkante meter heeft moeten verwerken. Wat toch bijzonder is om te hebben meegemaakt, waardoor het zo maar een voorrecht was om bij Nuth te horen. Zo opportunistisch ben ik dus ook weer wel.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nat in Nuth

  1. sjoerd zegt:

    De Näthste gemeente van Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s