Advocaten en jihadisten

Zo één, twee keer per week wordt de wereld op zijn kop gezet. Waardoor je langzamerhand nergens meer van opkijkt en aan elk exces of iedere vorm van idiotie gewend raakt. Althans zo lijkt het. Want het blijkt telkens toch weer erger en gekker te kunnen, moest ik gisteren ontdekken, toen er weer zo’n bericht langs kwam, dat bijna achteloos uitgesproken werd in zo’n nieuwsbulletin op de radio en waardoor ik bijna van mijn stoel viel. Dankzij dat advocatencollectief dat er meende goed aan te doen om de geesten van de Nederlanders weer eens op scherp te zetten met hun waarschuwing dat het Nederlands beleid om jihadisten die naar het Midden Oosten trekken, stevig aan te pakken alleen maar averechts kon werken. Met als uiteindelijk effect dat van een boemerang, in die zin dat het keihard terug zou slaan op de Nederlandse samenleving. Want door een harde aanpak zouden die jihadisten ook kwaad en gebeten kunnen worden op Nederland met alle gevaren en andere kwalijke gevolgen vandien. Het intrekken van paspoorten, de stopzetting van uitkeringen en het weigeren van visa kan door die jihadisten alleen maar als een oorlogsverklaring worden uitgelegd.

Als een signaal dat Nederland tegenover hen staat, hun vijand is. Wat volgens deze advocaten die beweerden namens de bedroefde en boze familie van die islamstrijders te spreken, beslist ongewenst was, nogmaals gezien alle gevaren en risico’s die dit voor ons land met zich zou mee kunnen brengen. Bij welke opmerking die dus als het ware in het voorbijgaan werd geplaatst, het hoorbaar bleef en de goede luisteraar verder maar moest raden wat dan wel van wijs beleid tegenover die jihadisten zou getuigen. Met hen meedenken? Hen vooral geen strobreed in de weg leggen? Hen ongestoord hun gang laten gaan? Hen ongestraft in vreemde krijgsdienst laten opereren? Oftewel onze eigen wetgeving op hold zetten omdat de baten daarvan groter zijn dan de kosten van een dreigende vergelding? Want dat is er dus feitelijk aan de orde als deze advocaten serieus worden genomen. Wat onmogelijk is als vertegenwoordigers van die beroepsgroep zich zo eenvoudig de taal en het gedachtengoed en de geesteshouding van de jihadisten eigen maken. Dan is de vraag even snel gesteld wat zij nog in en met onze rechtsstaat van doen hebben.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Advocaten en jihadisten

  1. Mack zegt:

    De hier in Nederland verblijvende familie van een Jihadist moet zich daar alleen maar van distantiëren, verder moeten ze niks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s