IJskoude douche

Natuurlijk valt er niet aan te ontkomen. Over de nieuwste hype moet uiteraard ook wat gezegd en geschreven worden, onder gelijktijdige plaatsing van de nodige kanttekeningen. Ik had het graag zelf gedaan. Maar de zaterdagcolumnist van Dagblad de Limburger, Paul van der Steen was mij voor. En hij deed dat op een dusdanig doeltreffende wijze dat ik zijn column dus hier van harte integraal kopieer:

“Noem het een drietrapsraket. Ooit, lang gelden, raakte leed nog rechtstreeks ons hart. Dat was fase één. Rampen, hongersnoden of verschrikkelijke ziektes zorgden ervoor dat mensen naar hun portemonnee grepen. Als aansporing voor vrijgevigheid was hooguit één verslaggever met een serieuze reportage over het aangerichte leed nodig. Maar de afstomping deed haar werk. Teveel uitgeteerde kinderlijfjes met vliegjes. Te veel ongeneeslijke aandoeningen. Eelt bedekte de ziel. De hersenen verweekten. Duidelijk fase twee. Erg was niet meer erg genoeg. Wie wilde zorgen voor ontroering, verontwaardiging en gulheid bij het publiek moest het – om het in biljarttermen te formuleren – over de band proberen. Het wapen bij uitstek: beroemdheden. We laten geen traan om van huis en haard verdrevenen ver weg.

We huilen pas mee als een door hulporganisaties ingevlogen RTL – of SBS – meiske ter plekke volschiet. Of als beelden van George Clooney aantonen dat ze in Soedan zelden of nooit een Nespresso-momentje hebben. Fase drie is definitief bereikt met de Ice Bucket Challenge. Eigenlijk een boven elke kritiek verheven hype. Er vraagtekens bij plaatsten, staat volgens sommigen gelijk aan het misgunnen van alle aandacht en geld voor de bestrijding van spierziekte ALS. En toch: wie nuchter kijkt, ziet vooral eigengeilerij van A-, B- en C-sterren. Kijk ons eens nattigheid voelen en intens goed zijn. Ritueel waterballet voor wie aan de werkelijkheid niet meer genoeg heeft. Elke inhoudelijkheid raakt bedolven onder een regen van ijsblokjes. Ellende is definitief amusement geworden. (bron: Dagblad de Limburger)

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Knipoog en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op IJskoude douche

 1. math zegt:

  Zeer juist verwoord.

 2. Hanneke zegt:

  Zo is dat. Ik ben allang klaar met deze variant van ‘kijk mij eens goed bezig zijn’.

 3. Anoniem zegt:

  Vraag maar aan ALS of ze er zo ook over denken, volgens mij is er meer geld binnen gekomen dan ooit. ook zonder ijs kunnen mensen storten: IBAN nummer: NL50 INGB 0000 100000

  • Mack zegt:

   dit was ik niet. Het kan mij niks schelen hoe ze er bij ALS over denken. Vraag eens hoe ze er bij de hartstichting over denken. Of bij het brandwondencentrum. Ik moest zelfs aanzien hoe onze CEO dit deed, ondertussen nomineerde hij met een enorme erectie iemand die net weer iets belangrijker was dan hij, die op het punt staat met een hoop geld onze kant op te komen. Zielig gewoon.

 4. sjoerd zegt:

  En wie heeft er niet aan meegedaan van onze BN’ers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s