De Telegraaf vs. de Russen

Als het aan de Telegraaf ligt, verkeren wij, Nederland dus, al half en half in oorlog met Rusland. Met aan het hoofd natuurlijk Poetin die dagelijks als de baarlijke duivel met zijn steeds weer slinkse streken wordt opgevoerd in de kolommen van de krant van Wakker Nederland. Want nergens wordt de toestand van de vaderlandse onderbuik zo goed aangevoeld als aan de Amsterdamse Basisweg, waar men als geen ander weet dat in tijden van tegenspoed een gezamenlijke vijand het altijd goed doet en ook zo gevonden is om gevoelens van nood wat te lenigen. Dan zijn appeltjes van oranje en de Zilvervloot niet meer toereikend, maar worden daden van nationale moed en manhaftigheid verlangd en bij iedere gelegenheid opgevoerd. Om dat verontruste gemoed wat te kalmeren. Zo werkt de journalistieke ethiek van hoofdredacteur Paradijs, die er verder ook niks aan kan doen dat hij zo heet, maar zich daardoor zonder twijfel extra met een vaderlandse missie belast weet. Met in deze tijden de te verwachten oorlogsretoriek en spierballentaal zoals die spreekt uit de met chocoladeletters verkondigde triomf van onze Nederlandse luchtmacht die twee Russische bommenwerpers uit ons luchtruim wist te verdrijven en daarmee de zoveelste provocatie uit de kokers van Poetin aan ons Nederlands adres kon ontkrachten. Wat de volgende verijdeling van een plaagstoot van Moskou is geweest, welke nietteminde spanningen tussen Nederland en Rusland verder verhoogde.

Aldus de weergave door de Telegraaf van een werkelijkheid zoals zij die zo graag zou willen zien, omdat ze nu eens in oorlogstijd, al geldt die alleen voor haar, ook aan de goede kant wil staan. Met geen ander gevolg dan een retoriek die niet een realiteit blijkt weer te geven, maar haar interpreteert en in een richting kantelt, die haaks staat op de werkelijkheid van de Nederlandse luchtmacht zelf, althans zoals zij deze volgens haar zegslieden ervaren heeft. Want insiders uit die kringen zijn bepaald niet ongelukkig met die Russische escapades, die de gelegenheid scheppen om de betreffende bommenwerpers nog eens goed te fotograferen en te analyseren. Zoals het ook niet verkeerd is om je tegenstanders zo nu en dan te zien, omdat je ze dan, dus in levende lijve, het beste leert kennen, met als voornaamste konklusie dat men bij de luchtmacht per slot van rekening behoorlijk blij is met zulke incidenten, die meer kou uit de lucht halen dan dat ze spanning veroorzaken. Wat dan de relativering heet van alle gebral en retoriek die aan de Basisweg wordt geproduceerd en die geen ander belang dient dan de oplage van de Telegraaf en het dividend van haar aandeelhouders te laten groeien. Wat de enige constante is in het beleid van die krant, door de jaren heen. Zoals dat ook altijd zo zal blijven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De Telegraaf vs. de Russen

  1. Anoniem zegt:

    Haha, ze willen ook wel eens aan de goede kant staan.

  2. sjoerd zegt:

    Mack is aardig anoniem bezig vandaag…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s