De Hondsdagen

De Nederlandse zomer en de maand augustus schijnen niet zonder te kunnen. Elk jaar komen ze tenminste in volle hevigheid, omvang en lengte langs zonder dat er ook maar enige kans is op een concessie wat betreft hun kracht en intensiteit. Als ze er eenmaal zijn, heersen ze, niets en niemand ontziend en eigenlijk met het jaar heviger. De Hondsdagen zijn nog draconischer dan de IJsheiligen die zo onlosmakelijk verbonden zijn met de maand mei om dan hun grillen en kuren over onze hoofden te botvieren. Maar nooit zo bont als dat in augustus pleegt te gebeuren met koudegolven die alsmaar heviger en langer duren, met ook nog eens bakken met neerslag die per jaar voller en omvangrijker worden. Met een historisch dieptepunt vandaag als de thermometer maar niet de veertien graden wil passeren. Is dit nog zomer volgens de standaarddefinitie of is dit een gril die bij een seizoen hoort zoals dat zich in Nederland gewoonlijk manifesteert?

Of moet er een volgende gedachtensprong gemaakt worden door al voorzichtig te konkluderen dat dit de voorbode van het najaar is of misschien wel het begin ervan. Wat trouwens niet eens zo onwaarschijnlijk lijkt, nu het aloude patroon van de jaargetijden langzamerhand lijkt te verschuiven, met een lente die vroeger begint en een zomer die zich al met warme dagen in april en mei aankondigt, dus op data en momenten als de kalender daar nog in de verste verte niet in voorziet. Voeg daar dan ook nog eens aan toe dat de winters van vroeger zich niet meer laten zien, maar zich vooral en eerder kenmerken door vocht en duisternis en een kou die zich maar niet in vorst, sneeuw en ijs wil omzetten, en het moet duidelijk zijn wat de opwarming van de aarde met het weer in onze contreien doet, hoe het klimaat en de seizoenen daardoor veranderen. Met als enige constante de Hondsdagen, waarvan het nagenoeg zeker is dat die ons in augustus zullen blijven teisteren en achtervolgen. Zij het dat ze de zomer niet meer zullen onderbreken, maar voortaan vermoedelijk de aankondiging van het jaarlijkse afscheid ervan zullen zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De Hondsdagen

  1. Jolie zegt:

    Ja, je gedachten over het weer en klimaat deel ik, hier vroeg ik me ook al hardop dezelfde dingen af.. Zo vervelend ook om er ondanks consuminderen nauwelijks grip op te hebben :-/ Ik heb zelfs al de eerste ganzen zien en horen overvliegen, ik hoop dat ze alleen onderweg waren naar het zuidelijkere dudokpark, maar ik vrees…

  2. sjoerd zegt:

    Ik hoop toch echt nog op een paar mooie dagen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s