De waterbus

Door een stom toeval maakte ik kennis met een fenomeen dat gerust een toeristische topattractie genoemd mag worden, alleen die status op een of andere ondoorgrondelijke manier nog niet bezit. Want Chinezen, Amerikanen, Duitsers, Japanners en Nederlandse dagjesmensen ben ik er niet op tegengekomen, terwijl je juist daar alle spectaculaire aspecten van het waterland dat Nederland is, onder ogen krijgt, vanuit een heel bijzonder gezichtspunt. Dat is de aanloop die ik nodig heb om mijn enthousiasme voor de waterbus in te leiden. De waterbus is een middel van openbaar vervoer over het water in het gebied dat zich bevindt tussen Rotterdam en Dordrecht, waar water dus in royale mate aanwezig is, meer dan het asfalt waarover wij ons plegen te verplaatsen. Vandaar dat dat water, de Noord, de Merwede, de Maas, de Lek, benut wordt als tracé, waarlangs middelen worden geboden die moeten voorzien in de mobiliteitsbehoefte van de bevolking in dat gebied. Handig, snel en zonder belemmeringen is mij gebleken. In ieder geval zonder de last van files die juist in deze omstreken zo royaal aanwezig zijn. Waarmee de waterbus al een aantrekkelijk alternatief is in het woon-werkverkeer, te meer omdat degenen die er gebruik van maken in de gelegenheid worden gesteld om een fiets mee te nemen.

Maar, zoals al half en half gezegd, is diezelfde waterbus ook een attractie van formaat, omdat ze een zicht biedt op delen van Nederland, zoals ze normaliter niet te zien zijn. Vanaf het water dus. Neem alleen al de industriële bedrijvigheid in de vorm van de scheepsbouw en machinefabrieken in plaatsen als Alblasserdam, Papendrecht, Hendrik Ido Ambacht, Ridderkerk en Krimpen aan de IJssel. Zie hoe daar de kolossale schepen in aanbouw in een dok liggen. Ooit het Feyenoord – stadion van het water gezien of de Brienenoordbrug van onderen? Met lijn 20 die vaart van de Merwekade in Dordrecht tot aan de Erasmusbrug in Rotterdam wordt dat werkelijkheid. Zoals ook de nieuwe Willemsbrug, het Witte Huis, Tropicana, de Boompjes het kunstwerk van Auke de Vries een nieuw en eigen perspectief krijgen. En dat allemaal voor de 4 euro die een enkele reis kost, welke ook nog eens met de OV Chipkaart betaald kunnen worden. Want voor alles blijft de waterbus een middel van openbaar vervoer. Waar we heel zuinig op moeten zijn. Omdat ze ook bij de canon van Nederland hoort.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De waterbus

  1. sjoerd zegt:

    Dat lijkt me idd een mooie attractie.

  2. Margo zegt:

    Was je in onze buurt? Ja dat tochtje over water van Dordt naar Rotterdam is zeker leuk. Wij doen dat ook graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s