De falende wetenschap

Er zijn al genoeg flauwe grappen over gemaakt en het fenomeen is doorlopend onderwerp van menige bespiegeling zonder dat er ook maar ergens een schijn van een verklaring gegeven wordt voor het toch opmerkelijke verschil dat er bestaat in levensverwachting tussen mannen en vrouwen. Wat is de oorzaak van het feit dat de laatste kategorie, dat vermeende zwakke geslacht, gewoonlijk een paar jaar langer te leven heeft, althans als de vraagstelling beperkt blijft tot de Westerse wereld? Als er al redenen voor worden gegeven dan ontstijgen ze niet het niveau van de eenvoudige veronderstellingen, het geloven of de borreltafelpraat. Met dat soort overpeinzingen wordt dan ook meestal goede sier gemaakt op feestjes en recepties, waar toch al naarstig wordt gezocht naar die onderwerpen waar iedereen over mee kan praten. Dit is er wel zo een die de ruimte daartoe biedt, te meer omdat de wetenschap in al zijn geledingen en variaties het wat dat aangaat tot nu toe altijd heeft laten afweten. Statistici, demografen, geneeskundigen zat, maar tot dusverre geen enkele van hen die deze prangende kwestie afdoende heeft kunnen belichten. Sterker nog. Men lijkt er vanwege de moeilijkheidsgraad in een grote boog omheen te lopen.

Om gretiger te duiken op kwesties van ondergeschikt belang, daarover het nodige te debiteren zonder dat een buitenwacht, dus de man in de straat dan wel de goegemeente, daarop zit te wachten. Waarmee de wetenschap haar eigen irrelevantie steeds dichter nadert als ze vraagstukken van levensbelang zo angstvallig lijkt te mijden en zelfs laat liggen, omwille van dat gemakkelijke succes en die beter belegde boterham als een vinding ook nog eens commercieel uitgebaat kan worden. En dat ze daarmee haar missie, die bestaat in het onderzoeken en verklaren van de werkelijkheid om ons heen, overduidelijk verloochent, behoeft geen betoog. Is misschien zelfs te herleiden tot een veranderende samenleving, waarin steeds meer zijn geroepen, maar het aantal echt getalenteerden hetzelfde blijft. Met als enig gevolg veel praatjesmakerij die voor kennis en inzicht wordt gehouden, maar wel aan de oppervlakte blijft, en tegelijkertijd het afglijden van een wetenschap die een alsmaar kleiner podium biedt, waar nog wel onderzoek en inzicht in de grote levensvragen te verkrijgen is. Zodat het blijkbaar vooralsnog een raadsel moet blijven waarom vrouwen zoveel langer dan mannen te leven hebben en er daarom bij iedere gelegenheid genoeg over te kletsen valt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De falende wetenschap

  1. pjotr zegt:

    Dat er wel degelijk onderzoek wordt gedaan naar redenen, waarom vrouwen langer leven dan mannen is o.a. te lezen bij: http://qz.com/244716/mens-poor-health-is-costing-479-billion-a-year-in-the-us-alone/#244716/mens-poor-health-is-costing-479-billion-a-year-in-the-us-alone/
    Er is best het nodige aan wetenschappelijk onderzoek gedaan, dat beslist meer voorstelt dan meningen. In de medisch wetenschappelijke database “PUBMED” vind je met de zoektermen “gender difference AND mortality” 11.560 wetenschappelijke publicaties, waar in de nodige informatie te vinden zou moeten zijn, hoewel niet alle publicaties op jouw vraag betrekking zullen hebben.

  2. Mack zegt:

    Logisch toch? Mannen namen meer risico’s en hun kans om te sterven was groter. Nu dat in deze maatschappij steeds minder speelt worden mannen ook ouder en is er niet veel verschil meer in levensverwachting. Nog een jaartje geloof ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s