De brutaliteit van de boeren

Waar een klein land, Nederland dus, klein in kan zijn, wordt vandaag weer eens ten overvloede bewezen. Er had op gewacht kunnen worden dat er een groep gedupeerden zou opstaan om moord en brand te schreeuwen over hun slachtofferschap dat qua volume natuurlijk nergens mee te vergelijken is. Weer was het de koopman die zichzelf verre de voorrang gaf boven de dominee die met zijn praatjes per slot van rekening nooit gaatjes heeft gevuld. Met als aanleiding het Russische antwoord op de economische sancties van de EU en de Verenigde Staten vanwege de politiek van Poetin’s inmenging in en bemoeienis met het Oekraïens konflikt, met welk spierballenvertoon alle Nederlandse boeren, burgers en buitenlui het uiteraard roerend eens waren op het moment van de afkondiging van de strafmaatregelen. De onderbuik en het momentum waren even de baas, maar moesten alweer snel het onderspit delven toen duidelijk werd dat die nieuwe tsaar niet van plan was om over zich te laten lopen en dus de hem opgelegde sancties met gelijke munt betaalde. Met de Nederlandse boeren die als door een wesp gestoken als eersten reageerden. Ze zagen de bui immers wel hangen zonder dat ze op het moment zelf ook maar een euro minder in kas kregen.

Maar in dit soort situaties kan de vaderlandse boerenstand best om een boodschap gestuurd worden. Ze weet donders goed hoe haasje hupt en waar Abraham de mosterd haalt. Geen belangenorganisatie die zo haar sporen heeft verdiend met jammeren en klagen voor de fanfare uit, dus uit hoge nood zonder dat er al sprake van moord en brand was. Zo ook nu weer waar de LTO, de boerenbelangenorganisatie, zich er niet voor geneerde om van de Nederlandse regering een steunfonds te verlangen waaruit te verwachten derving van inkomsten door die Russische sancties, gecompenseerd zou kunnen worden. Onder het motto ‘binnen is binnen’ en ‘nee heb je en ja kun je krijgen’. Leer die mannen van het land nog wat. Alsof de Nederlandse regering waarachtig niets anders aan haar hoofd heeft, na de vliegramp in de Oekraïne en met het onmetelijk leed van de nabestaanden van al diegenen die daar zijn omgekomen. Het hemd blijkt weer eens nader dan de rok en de brutalen hebben de halve wereld. Met hun onbeschoftheid zijn de Nederlandse boeren voor de zoveelste maal het levend bewijs geworden van de waarheid die in deze gezegden besloten ligt. Want kleiner kan je toch bijna niet zijn als we de LTO op haar woord moeten geloven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De brutaliteit van de boeren

 1. sjoerd zegt:

  Ik kan me hier wel in vinden. Ze zoeken maar een andere markt…

 2. aleidamaria zegt:

  Complete nonsens, wat is er onbeschoft aan als de tuinders cq. boeren compensatie vragen voor inkomsten derving? De hele maatschappij vraagt compensatie als ze er in inkomen op achteruit gaan en brutaal in het licht van de vliegramp, nee hoor, overal om ons heen sterven er mensen door nietsontziend geweld en plegen we alleen krokodillentranen als het medelanders betreft. Ik ken de mensen die omgekomen zijn bij de vliegramp niet en de dag van nationale rouw werd me door de strot geduwd. Het hemd blijkt weer eens nader dan de rok, dat geldt voor Nederlanders in elke situatie, dus niet per definitie alleen om gewin.

  • robschimmert zegt:

   Misschien een goed idee voor de vakbonden om ook compensatie te vragen voor de achteruitgang in koopkracht van de werknemers door de sanctiemaatregelen? Want we moeten wel flink kunnen blijven doen zonder dat we een veer laten. Is, geloof ik, t5och typisch Nederlands…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s