De neergang van ‘Zomergasten’

Het zou dit jaar zo maar eens kunnen blijken dat de formule van “Zomergasten” zichzelf aan het overleven is. Er zijn genoeg aanwijzingen voor. De drie afleveringen die er tot nu toe zijn geweest, zullen geen van allen lang in de herinnering blijven van wie er naar gekeken heeft. Geen van de drie gasten heeft noch met stellingnames noch met uitspraken een deuk in het pakje maatschappelijke boter geschoten. Door niemand zal er echt van een van die uitzendingen zijn opgekeken. Ze kabbelden alle drie voort zonder dat er ook maar een spraakmakend moment of fragment te onderkennen viel, dit in tegenstelling tot alle voorgaande ruim twintig seizoenen waarvan altijd wel een aflevering langere tijd in het geheugen bleef hangen. Wat niet van Freek de Jonge, Jim Taihuttu en Saskia Noort gezegd kan worden gelet op de eenheidsworst die zij als zomergasten uiteindelijk bleken op te dienen. Niks spannends was er aan hun verschijning, terwijl zij stuk voor stuk qua persoonlijkheid niet tot de grauwe middelmaat gerekend kunnen worden. Zodat de oorzaak van hun gemankeerd optreden buiten henzelf gezocht moet worden, waarbij allereerst de gedachten uitgaan naar de redactie van dit programma, die bij de voorbereidingen niet echt goed in vorm lijkt te zijn geweest. Want hoe kunnen zulke uitgesproken personen zich anders zo vlak en grijs presenteren en daarbij tot zo weinig aansprekende keuzes van hun favoriete fragmenten komen?

Of is hun speelterrein misschien zo zeer van tevoren afgebakend dat dit wel moest leiden tot zo’n oninteressante uitkomst als de drie afleveringen van Zomergasten tot dusverre hebben laten zien? Als dit al een deel van de oorzaken is van de merkbare kwalitatieve achteruitgang van dit programma, dan valt ook niet aan de konstatering te ontkomen dat presentator Wilfried de Jong evenzo debet is aan dit tot nu toe zo teleurstellend verlopend seizoen van een formule waar elk jaar door veel kijkers naar uitgezien wordt. De Jong heeft zichtbaar moeite zijn draai te vinden en richting en tempo aan de uitzendingen te geven. Hij klampt zich te zeer vast, op het krampachtige af, aan het vragenlijstje dat hem in de handen is geduwd. Met als gevolg een steeds stroeve communicatie en een ontbrekende chemie die juist vaak een noodzakelijke voorwaarde is gebleken voor een spannende aflevering van Zomergasten. Dat roept de vraag op of de Jong er nog wel zin in heeft, gemotiveerd is of glijdt zo’n uitzending hem uiteindelijk uit de vingers, omdat ze te lang voor hem duurt, live is en hij de competenties mist om de processen die daarbij horen, te managen. Als dat allemaal zo is, wordt het duidelijk tijd voor een andere, capabeler en meer betrokken presentator. Waarbij als vanzelf de naam van Coen Verbraak hoort te vallen. Omdat van hem te verwachten is dat hij met zijn uitstekende interviewtechniek in staat is om die leuke formule die Zomergasten is, nieuw leven in te blazen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op De neergang van ‘Zomergasten’

 1. Mack zegt:

  Youp, Mulisch, Sylvia Toth Henk Jan Smits, dat zijn een paar namen die ik me zo herinner. Al lang niet meer gezien.

 2. Margo zegt:

  Als een schrijfster als Saskia Noor, die in mijn ogen flutboeken schrijft, als gast wordt uitgenodigd bij Zomergasten toont dat wel aan dat ze door hun interessante gespreksgasten heen zijn. Dan kunnen ze ons aller Greetje alias Emma Fasol binnenkort ook wel vragen.

 3. Margo zegt:

  @Mack: Ik vermoed meer dan Greetje of Saskia, minder dan Harry of Adriaan. Waarschuw me maar even als je wordt uitgenodigd.

  • Mack zegt:

   Zal ik doen. Minder dan Harry, welke Harry? Mens? Mulisch? Ik ben wel interessanter dan Adriaan van Dis Hoor, maar die man praat zo belachelijk mooi dat het niet uitmaakt wat hij zegt, je blijft dan toch wel geboeid.

   • Margo zegt:

    Mulisch natuurlijk. Ik heb vele raakvlakken met AvD, die heb ik met jou minder gezien je voorliefde voor auto’s en voetbal. Overigens vind ik AvD bekakt praten, het zou mij liever zijn als hij dat minder deed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s