De Amsterdamse School (1)

In de jaren ’10 en ’20 van de twintigste eeuw werd in Amsterdam maar ook in andere delen van Nederland, veel gebouwd in een expressieve baksteenarchitectuur die bekend staat als ‘Amsterdamse School’. De voornaamste architecten van de Amsterdamse School waren Jo van der Mey, Piet Kramer en Michel de Klerk. Tussen 1912 en 1916 ontwierpen zij gezamenlijk het Scheepvaarthuis in Amsterdam. De door de scheepvaart geïnspireerde gevelversieringen en maritieme motieven waren zeer fantasierijk. Ornamenten en beeldhouwkunst droegen bij aan het idee dat een gebouw een geheel moest vormen, niet alleen in stijl en constructie, maar ook in de decoratie. Het Scheepvaarthuis, waar ik in mijn studietijd nog enkele jaren heb gewerkt in de met donkerbruin hout beslagen en bekleedde gangen, kamers en kantoren, is het eerste en wellicht beste voorbeeld van wat onder het begrip “Amsterdamse School” en waarvan de komende weken in augustus op vrijdagen hier steeds voorbeelden te zien zullen zijn.

800px-Amsterdam_Scheepvaarthuis_002800px-Postkantoor_Neude1OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De Amsterdamse School (1)

  1. Jolie zegt:

    Een prachtige architectuurstroming, waarvan in het hele land voorbeelden van te vinden zijn… 🙂 Ook in Groningen bijvoorbeeld: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Kuiler

  2. sjoerd zegt:

    je vergeet hierbij J.B. van Loghem, die diverse hoogstandjes in de industrie (o.a. in IJmuiden) op zijn naam wist te zetten en in deze stijl o.a. trafohuisjes en schakelstations bouwde die nu steeds meer in de belangstelling staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s