Lofzang op buienradar

De nodige keren is hier door mij de staf gebroken over al die snufjes en nieuwigheden die mensen wat meer gemak en daarmee een schijn van extra geluk moeten bezorgen. De vaatwasser, de bladblazer, de TomTom, om eens een paar voorbeelden te noemen, werden van de nodige kanttekeningen voorzien. Waardoor allicht de indruk door mij gewekt kon worden dat ik alleen maar te hoop loop tegen nieuwlichterij omdat het anders is en de veilige gebruiken en vertrouwde gewoonten doorbreekt. Niet dus, zij het dat ik mij wel steeds het recht aanmeet om welke vernieuwing dan ook kritisch te beschouwen en op haar feitelijke waarde te toetsen in plaats van haar klakkeloos te omarmen en over te nemen, zoals zo vaak gebeurt en dan tot absurditeiten leidt. Met als meest uitgesproken uitwas het volkomen doorgeslagen gebruik van afstandbedieningen, waarvan ik er ergens vijf op een rij aantrof en welke van links naar rechts gebruikt moesten worden om de televisie met haar geluid en beeld optimaal te doen werken. Mag er dan misschien door mij een vraagteken geplaatst worden bij het kritiekloos gebruik van alle moderne apparatuur die ons aangeboden wordt omdat het ons leven zou veraangenamen?

Want dat kan toch onmogelijk nog een zegening genoemd worden, deze complicatie, dit obstakel dat genomen moet worden voordat er televisie gekeken kan worden. Terwijl die zegeningen er bij nadere beschouwing en kritisch gebruik wel degelijk blijken te zijn, moet ik beslist erkennen. Ik ben absoluut niet mordicus tegen elke moderniteit noch vergelijk ik mij met die Engelse treinmachinist die vierkant tegen de afschaffing was van de kolengestookte locomotief, omdat die vooruitgang hem wel eens zijn baan kon kosten. Integendeel, ik koester de vooruitgang, zij het met mate, en onderken de verworvenheden die ze ons kan bieden. Ik juich ze zelfs toe als het voordeel ervan voor mij tastbaar en meetbaar is en het mijn wijze van leven inderdaad blijkt te kunnen vereenvoudigen en veraangenamen. Waarvan voor mij toch wel het meest sprekende voorbeeld de buienradar is, die voorspellende methode die mij visueel in staat stelt om de weersomstandigheden voor vandaag, maar ook op korte en wat langere termijn te voorzien, waardoor ik allerhande aktiviteiten en bezigheden stukken beter kan plannen en incalculeren. Dat helpt mij echt om stappen te zetten waartoe ik vroeger niet in staat was. Zodat ik, als het dus om buienradar gaat, met recht kan spreken van een vernieuwing die de vooruitgang is die ik met graagte wil koesteren.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Lofzang op buienradar

  1. sjoerd zegt:

    De vaatwasser is een primaire levensbehoefte als je met twee man werkt. Zeker als je zoals ik totaan mijn dood zal moeten werken als het zo doorgaat…

  2. Dhyan zegt:

    Wat dacht je van de zegening van de bladblazer, dat gehuil van al die bladblazers in de buurt zodra het eerste blaadje is gevallen. Een ware terreur dat spul zelfs maar te verkopen want de consument is een grote onbenul die zich niet bekommerd om dat wat ie anderen daarmee aandoet. En z’n vrouw maar denken dat ie door wat met z’n slurf te zwaaien hard aan het werkt is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s