De weg naar het cynisme

De weg naar het cynisme moet geplaveid zijn met reeksen van teleurstellingen en begint zonder twijfel daar waar de beste stuurlui meestal staan. Aan wal, omdat dat in de praktijk de beste plaats blijkt om veilig en vrijblijvend commentaar te geven. Er wordt geen risico gelopen en wat er geroepen wordt, vervliegt en verdampt uiteindelijk wel. Geen betere plek om te vertoeven voor wie zich ooit eens een buil is gevallen en zich aldus ervaringsdeskundigheid toerekent die onder woorden moet worden gebracht. En als er wat mee wordt gedaan, des te beter. Zo niet, jammer dan, maar meestal geen reden om daar langer stil bij te blijven staan. Hoewel er natuurlijk ook wel eens van die stuurlieden zijn, voor wie het verblijf daar na verloop van tijd een wenkend perspectief wordt. Vooral als je onder ons en met gelijkgestemden bent, die er geen moeite mee hebben om elkaar doorlopend het grootste gelijk van de wereld te geven. Dan wil er nog wel eens zo’n habitat ontstaan met een sfeertje dat nog het best werd benaderd in het gezever en gezanik van Waldorf en Statler in The Muppets, hoewel daarin nog altijd, de knipoog, de lach en de relativering heersen. Waarmee het nog steeds te verdragen blijft. Maar dat er een grens gepasseerd kan worden en het botte cynisme dat geen enkel doel of vertrekpunt heeft, de overhand krijgt, blijkt alleszins mogelijk. Je hoeft je oren en ogen maar open te houden om die groepen van kerels tegen te komen met hun schallend commentaar op alles dat geen enkel ander doel dan afbraak heeft en ieder optimisme, ieder plezier van alle glans wil ontdoen.

Omdat dat hun levenshouding is, de manier waarop ieder van hen de wereld te lijf meent te moeten gaan vanwege hun door frustraties, rancune, teleurstellingen ontstane inzicht dat op geen enkele andere manier een plaats op dit ondermaanse zeker te stellen is. Dus past nog alleen die botte bijl, dat onfatsoen, het gemis aan beschaving waarmee alles en iedereen die anders is of denkt, te lijf wordt gegaan. Tot groot genoegen van al die lotgenoten die dat maar al te graag zien passeren, zoals ook die ene keer toen ik ergens in Valkenburg zo’n stel vadsige kerels, met buik en de handen in de zak en het overhemd vooral uit de broek, wat meewarig zag staan kijken naar een bruidspaar dat zich op hun heuglijke dag graag op een brug over de Geul liet fotograferen. Waarbij de bruidegom zijn geliefde toevoegde dat ze om op te vreten was. Wat een van die mannen het commentaar ontlokte dat het er dik in zat dat hij over tien jaar nog eens zou terugdenken aan deze dag en dan wel moest verzuchten dat hij dat toen het beste kon hebben gedaan. Cynischer kon het welhaast niet, begeleid als het werd door die holle, uitdrukkingloze lach en de lucht van verschaald bier en dat stiekeme gevoel van veiligheid dat de anonimiteit van zo’n groep biedt. Ofwel, hoe positivisme en blijheid niet eens in hun tegendeel kunnen verkeren, omdat er slechts leegte en zinloosheid tegenover blijken te bestaan.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De weg naar het cynisme

  1. Mack zegt:

    Natuurlijk wordt cynisme gevoed door teleurstellingen, maar dit zouden Waldorf en Statler gezegd kunnen hebben.

  2. sjoerd zegt:

    Haha, wie weet heeft hij wel gelijk, en is het dan nog cynisme of een vooruit denkende geest.

  3. Laurent zegt:

    Dat is een grap van carmiggelt, althans die liet dat een van zijn karakters in een Kronkel zeggen, dat van dat opvreten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s