Brusselse ervaringen

Het is inmiddels alweer bijna twintig jaar geleden. Dus kan ik met een gerust hart spreken over mijn af en toe wonderlijke ervaringen op het Brussels verkoopkantoor van een Nederlands bedrijf dat in Roermond gevestigd was en waar ik mijn dagelijkse werkzaamheden verrichtte. Één keer per week werd ik geacht mijn werk te doen in Brussel omdat de zeventig medewerkers daar ook binnen mijn aandachtsgebied vielen en mij dus als direkt aanspreekpunt voor hun eigen arbeidssituatie wilden hebben. Afgezien van het voortdurend noodzakelijke schakelen in verband met totaal ander arbeids -, en pensioenrecht plus een compleet afwijkend arbeidsvoorwaardenpakket en een sfeer en een cultuur die niet te vergelijken was met die in Nederland met daarin ook nog eens de Waals-Vlaamse-Brusselse complicatie, vroeg het van mij ook een passen en meten met mijn eigen arbeidstijden. Want hoewel de werktijden identiek waren aan die welke ik in Roermond gewend was, deden zich van meet af aan omstandigheden voor die zo typisch Brussels waren, dat het voor mij in een ware tour de force resulteerde om nog tot een geregelde taakuitvoering te komen binnen het vastliggend rooster. Allereerst was er natuurlijk de aanmerkelijk langere reistijd die mij parten speelde. Want om op het kantoor in Zaventem te komen, had ik zonder oponthoud toch al snel een uur en een kwartier nodig. Maar omdat ik om daar te komen de Ring rond Brussel voor een deel moest berijden, betekende dat telkens weer fileleed dat je meestal een vertraging van een half uur opleverde. ’s Ochtends en ’s avonds.

Wat in het gunstigste geval tot een arbeidsdag met inbegrip van de reistijden van circa twaalf uur leidde, als ik tenminste de effectiviteit wilde realiseren die ik op mijn Nederlands kantoor bereikte. Dus met een kort oponthoud voor de lunch tussen de middag. Waar in Brussel beslist niet aan wordt gedaan en zeker niet door de kantoordirekteur die ik al die jaren heb mogen treffen en die mij dus elke week als zijn gast beschouwde en mij daarom steeds op een royale lunch onthaalde. Waarbij weigeren totaal niet aan de orde was, omdat dat in de Brusselse cultuur als een regelrechte schoffering werd beschouwd. Dus had ik dit fêteren door deze manager maar te ondergaan, omdat de locale mores nu eenmaal zo waren. Zoals hij zich deze exclusiviteit als volstrekt normaal liet aanleunen, omdat dat nu eenmaal het voorrecht was van die happy few waartoe hij zich rekende en waarvan ik dankzij hem wekelijks dus ook mocht profiteren en genieten om vervolgens, d.w.z. de rest van de middag, geheel uitgeschakeld te zijn. Wat er na verloop van tijd toe leidde dat ik het wel goed begon te vinden en voortijdig afdroop om de avondspits voor te zijn en zo nog enigszins op tijd thuis te komen. Waarna van het een het ander kwam en de ochtendspits er ook aan moest geloven en ik dus later arriveerde. Waar niet van werd opgekeken, het eigenlijk niemand iets interesseerde. Als je je werk maar deed. Want dat was nog wel de meest Brusselse gewoonte.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Brusselse ervaringen

  1. sjoerd zegt:

    Dat heb ik in den lijve moge ondervinden in Antwerpen, waar wij destijds een laboratorium was waar wij onderzoeken lieten uitvoeren. Ik bracht deze monsters wekelijks zelf naar Antwerpen en het is me nooit gelukt om voor de lunch weer te vertrekken. En steevast was die lunch in een klein restaurant vlakbij de Nederlandse grens, waardoor de reisafstand nog meer opliep.

  2. sjoerd zegt:

    Oeps, een kromme zin zie ik nu…

  3. Anoniem zegt:

    Ik heb redelijk veel met Belgen te maken op mijn werk, als zij zeggen dat ze iets gaan doen, dan zegt dat niks over of ze het ook gaan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s