Werelden van verschil

Afgelopen woensdag werd ik met het nieuwste rekensnufje van de wereldvoetbalbond FIFA gekonfronteerd. Waarschijnlijk was het bedoeld om aan het kijken naar voetbalwedstrijden nog meer achtergrondinformatie toe te voegen, waardoor het geheel nog meer moet gaan leven. Althans dat vermoed ik als intentie. Want ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen met de kennis van het aantal kilometers dat Wesley Sneijder gedurende negentig minuten voetbal had gelopen. De enkele presentatie ervan suggereert een enorme prestatie die door zo´n voetballer wordt geleverd. Maar bekijk die tien kilometer die tijdens een wedstrijd worden afgelegd, eens nader en breng het terug tot het cijfer dat er gedurende negen minuten welgeteld één kilometer is gelopen, en de konklusie ANP-27952350-980x653dient zich maar al te gemakkelijk aan dat die “marathonman” die Sneijder wordt genoemd, zich in feite tijdens de hele wedstrijd in een stevig wandeltempo heeft verplaatst. Waardoor die hele presentatie van die getallen beter achterwege had kunnen worden gelaten.

Te meer omdat ze in een schril kontrast, of in elk geval geen verhouding, staat tot wat bijvoorbeeld de wielrenners nota bene op diezelfde woensdag gedurende bijna vier uur in de Tour de France op de kasseien van Noord-Frankrijk voor hun kiezen kregen. Dat was afzien over honderdzestig kilometer in de meest barre weersomstandigheden tegen een gemiddelde van bijna zevenenveertig kilometer per uur. Dat was dan de enige rekeneenheid die nog passeerde, terwijl voor de rest de beelden van het afzien en lijden der renners voor zichzelf spraken. Want geen cijfers behoefden om de door hen geleverde prestaties reliëf en cachet te geven. Die dan ook nog eens verricht worden tegen beloningen die in geen verhouding staan tot wat die mannen verdienen die gedurende welgeteld negentig minuten tijd een geforceerd wandeltempo ontwikkelen en wat als een hele prestatie wordt voorgespiegeld. Zo liggen klaarblijkelijk de verhoudingen tussen werelden die als de dag en de nacht schijnen te mogen verschillen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Werelden van verschil

  1. sjoerd zegt:

    Dat heet vraag en aanbod, het is wat de gek ervoor geeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s