Van bijzaak naar hoofdzaak

Het denkbeeld dat voetbal de belangrijkste bijzaak in het leven is, begin ik toch langzamerhand te verlaten. Alles waarvan ik tot nu toe dacht dat het er werkelijk toe doet, komt met en met in de schaduw te staan van dat spel, dat door het WK Voetbal de levens van misschien wel de helft van de wereldbevolking lijkt te beheersen. Ook in Nederland is het raak en is eigenlijk niets anders meer dan de volgende wedstrijd van het Nederlands elftal aan de orde. Gaza, Irak, een parlementaire enquête, de invoering van de WMO, het heeft allemaal niets om het lijf als de aandacht die de media daaraan besteden, vergeleken wordt met de tijd en de ruimte die er vrijgemaakt wordt voor al het nieuws, dat op enige manier te maken heeft met de wedstrijd van Nederland tegen Argentinië. Waarbij werkelijk niets te dol is en alle registers worden opengetrokken met als enig resultaat een rijstebrij van irrelevanties die je tegemoet grijnzen, vanuit de krant en via de buis. Alles telt en alles mag, lijkt het wel, als het maar op enige wijze tegemoet komt aan de gretigheid naar allerhande nieuwtjes, die immers verondersteld wordt bij de kijker en lezer. Waarvan evenzeer wordt aangenomen dat voetbal voor hen alleen telt en dat Robben, Sneijder en van Persie in de maatschappelijke pikorde figuren als Rutte, Samsom en meer van dat spul allang in waardering zijn gepasseerd, dus op de eerste plaats staan in ieders interessesfeer.

Zodat het alleszins logisch is dat nog eens paginabreed wordt uitgemeten hoe de man van glas die Arjen Robben was, zo maar een man van staal kon worden. Wie doet er niet zijn voordeel mee? Met als gevolg dat zo’n verhaal een prominente plek op de eerste pagina’s van een ochtendkrant krijgt. En in die sfeer is uiteraard de vraag aan de orde wat de positie van Maxima is. Wat gefundenes Fressen is voor die journalist die even niets onder handen heeft, dus maar een open brief formuleert waarvan honderdduizenden ook mee kunnen genieten. Krijg het maar verzonnen in dit land dat nog geen komkommertijd kent omdat het grootste deel van de schoolvakanties nog moet beginnen. Maar het gebeurt wel, die promotie van belangrijkste bijzaak naar hoofdzaak die het dagelijks leven beheerst, met daarin de prangende vraag wat het kabinet en onderwijsinspecties ervan vinden als kinderen tot in de nacht naar het voetbal kijken. Er zijn nog net geen Kamervragen gesteld, maar het maatschappelijk debat is met dank aan de media vanzelfsprekend weer aangezwengeld. Want er moet toch iets zijn om over te zwetsen, als er niet daadwerkelijk gevoetbald wordt. En om de smaak daarvan toch te pakken te krijgen, is het van belang te weten dat het Argentijnse wonderkind Messi ooit in 2005 een blauwtje heeft gelopen bij een kamermeisje in een hotel in Enschede. Met welk breed uitgemeten verhaal de cirkel van weetjes en nieuwtjes geheel is rondgemaakt en iedereen adequaat geïnformeerd voor de wedstrijd van vanavond is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Van bijzaak naar hoofdzaak

  1. sjoerd zegt:

    Het koningshuis wint altijd vanavond, hetzij de een, hetzij de ander…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s