Zwarte Piet op de schop?

Met de eerste juli en het prille begin van het tweede halfjaar van 2014 nog vers achter de kiezen, krijgen we alweer de opmaat gepresenteerd voor de decemberfeestdagen en de debatten die daaraan voorafgaand zonder twijfel weer zullen oplaaien. Omdat men kennelijk niets belangrijkers aan het hoofd heeft en ons leven volgens sommige dolende geesten toch ergens over moet gaan. Want geloof het of niet, het College van de Rechten van de Mens heeft alweer van zich doen spreken en een aanzet gegeven voor een vervolg op de discussie over de status van Zwarte Piet binnen het kader van ons Sinterklaasfeest. In haar rapportage over het jaar 2013 refereert ze aan het feit dat de felle discussies over Zwarte Piet, welke door haar met name aangejaagd werden, ertoe hebben geleid dat het besef is toegenomen dat racisme in Nederland voorkomt, met Zwarte Piet als de veruiterlijking ervan. Waarna zelfgenoegzaam en haast ronkend wordt vermeld dat de politiek tot de erkenning is gekomen dat de hele kwestie in de Nederlandse samenleving gevoelig ligt zoals ook wordt ingezien dat er wel degelijk wordt gediscrimineerd. Met Zwarte Piet als de nuttige metafoor aan de han waarvan met name autochtonen een spiegel voorgehouden krijgen.

Waarmee we, terwijl het nota bene nog hoogzomer is en onze gedachten wel ergens anders zijn, al de eerste wake up – call krijgen van wat ons over een paar maanden te wachten staat aan aktiviteiten en discussies die alle voorpret van het Sinterklaasfeest alleen maar kunnen bederven. Terwijl het in feite om een kinderfeest gaat. Maar dat kennelijk verpest mag worden over de hoofden van onschuldige kinderen heen, omdat de nagestreefde doelen zo hoog en verheven zijn dat voor het bereiken ervan alle middelen geheiligd zijn. Waar ik mij dus hevig tegen verzet omdat ten eerste de sop de kool niet waard is en discriminatie wel op andere manieren uit de wereld geholpen kan worden, zodat een domein waar de onschuld nog heersen mag, de wereld van de jongste kinderen, gewoon met rust gelaten moet worden en Sinterklaas en zijn knecht hun traditionele status daardoor kunnen behouden. Of zijn we in onze emancipatiedrang langzamerhand zo verblind geraakt dat ook daar alles moet kunnen en wij zelfs kinderen hun dromen en illusies af mogen nemen? En denken wij echt dat daar de wereld beter door wordt, als Zwarte Piet vooral niet zwart mag of moet zijn, maar omwille van een vermeend rechtvaardigheidsgevoel in principe alle kleuren van de regenboog kan aannemen? We zijn toch gewoon stapelgek aan het worden……

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Zwarte Piet op de schop?

 1. sjoerd zegt:

  Na alle heisa om bisschoppen en priesters is sinterklaas sowieso al beladen. Wat mij betreft mogen ze dezen zakkenvuller voor de winkeliers laten opgaan in de kerstgedachte…
  Overigens hebben wij daar nooit aan meegedaan omdat een van de kinderen op deze dag jarig is.

 2. math zegt:

  Nederland kent ook zijn problemen Rob, en terecht dat zwarte Piet, de benoeming van de ombudsman, de nieuwe schaatstempel in Zoetermeer en de properheid van de bedrijfstoiletten prioriteit hebben.
  Syrië is ver weg, Oekraïne weten we niet aan te wijzen op de kaart en Lampedusa schrijven we ook verkeerd.

 3. Dhyan zegt:

  Toen we nog geen allochtonen hadden kon alles, ook niet goed maar vanaf die tijd lopen we op de topjes van onze tenen om een makkelijk te pikeren iemand niet per ongeluk op de tenen te kunnen trappen.

 4. Mack zegt:

  Ben het er helemaal mee eens, ik vraag me ook af of dit gaat helpen om discriminatie uit te bannen. Waarschijnlijk niet, wordt de hang naar vroeger en zwarte piet (toen het nog gezellig was) nog groter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s