Een ‘readers block’

Er zal geen weblogger zijn die niet weet wat een ‘writers block’ is en dat tegelijk paart aan ervaringsdeskundigheid. Wie valt er niet bij tijd en wijle droog en is naarstig op zoek naar onderwerpen, inspiratie dan wel zin om te schrijven. Een maar al te bekend fenomeen, kan met zekerheid gesteld worden, dat, zo merk ik sinds een aantal maanden, een verrassende tegenvoeter heeft in de vorm van een ‘readers block’, een lastigheid waar ik nu toch al weer een maand of vijf door wordt geplaagd. Ik weet mij daardoor langzamerhand omgeven door een aantal boeken die ik maar niet uitgelezen krijg of waar ik maar niet aan kan beginnen. Het lukt mij gewoon niet, terwijl de titels stuk voor stuk verlokkelijk genoeg voor mij waren om ze aan te schaffen, als ik daar al niet toe verleid werd door de meer dan gunstige recensies die ook nog eens uit onverdachte bron, te weten de boekenbijlage van NRC Handelsblad, afkomstig waren. Zo kan het dus gebeuren dat het eerste deel van de autobiografie van W.F. Hermans, die door mij zo bewonderde Nederlandse schrijver, plus “Een Weense romance” van David Vogel en “Vijf dagen in juni” van Stefan Heym nog steeds erop wachten om door mij opengeslagen te worden. Het wil er maar niet van komen.

Wat ook zijn oorzaak vindt in het feit dat ik “De Thibaults” van Roger Martin du Gard, een Franse Nobelprijswinnaar, maar niet uitgelezen krijg. Ik ben ergens op bladzijde 340 blijven steken en het komt er maar niet van dat ik met het vervolg aan de slag ga. Wat des te verwonderlijker is omdat het verhaal als zodanig toegankelijk en enerverend genoeg is, zich zelfs als het ware als een page – turner laat lezen. Desalniettemin ben ik er toch verzand in geraakt en al zolang, dat de hele geschiedenis uit mijn gezicht aan het verdwijnen is en mijn geheugen zelfs al begint te verlaten. Een echte oorzaak heb ik nog niet gevonden, waardoor dit ‘readers block’ mij des te meer verbaast en mij haast noodzaakt om met dit boek opnieuw te beginnen. Een wonderlijke ervaring die mij als geoefend lezer, want zo durf ik mij gerust te betitelen, nog nooit is overkomen. Vooral wonderlijk, omdat ik mij onmogelijk kan beroepen op gebrek aan tijd of drukke werkzaamheden als de oorzaak van dit rare verschijnsel kan noemen. Een echte verklaring blijf ik dus schuldig. Maar misschien is er wel iemand die hier ook wel eens tegen aan is gelopen, die mij uit deze voor mij boze droom kan helpen en een echte reden kan geven en dan dat aanknopingspunt biedt dat mij de weg wijst naar het punt waar ik het lezen van boeken kan hervatten.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Een ‘readers block’

 1. Dhyan zegt:

  Ik heb de boeken voor ‘later’ als ik minder mobiel ben en meer gedwongen thuis in een hoekje te zitten, waar ik alsdan de boeken die ik ooit uitgezocht heb kan gaan lezen.

 2. Laurent zegt:

  Met boeken heb ik dt niet, tenzij het boek in kwestie gewoon te saai is. Op internet merk ik het wel, met artikelen die her en der staan waarvan ik weet dat ik ze zou moeten lezen.

 3. aleidamaria zegt:

  Toch maar snel de Thibaults uitlezen, een prachtig boek, ik zit al met smart te wachten op deel 2. Een Weense romance ligt nog ongelezen op tafel, ik kom er niet toe, misschien vanwege het feit dat “Huwelijksleven” van David Vogel een deprimerend boek is. Een readers block, hmm, teveel gelezen zodat je hersens eerst weer ruimte moeten maken? Zou kunnen, het weer speelt wellicht ook een rol hoewel ik me niets prettigers voor kan stellen dan lezen in de tuinstoel onder strak blauwe hemel.

 4. sjoerd zegt:

  Ik ben van een echte lezer verworden tot een niet meer lezer. Sinds ik bril dragend ben kan ik me minder concentreren op de lettertjes.

 5. Emigrant zegt:

  Hé Sjoerd, heb je dan wel de goeie bril?

 6. Margo zegt:

  Ik kan me moeilijk concentreren en las daarom vooral s nachts. Maar dan sta ik weer gebroken op en dat is ook niet de bedoeling. Dus ik lees ook te weinig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s