De cultuur in Valkenburg

Het kan geen pretje zijn om in Valkenburg te wonen. Want nu het Geulstadje wordt omgetoverd tot een levend Disneyland dreig je als inwoner een levend deel van dat spektakel in wording uit te gaan maken. Omdat niets meer gewoon is en alles dat buitengewoon is of opvallend, tot norm wordt verheven,dankzij een gemeentebestuur dat zich permanent op de hielen gezeten weet door een plaatselijke middenstand voor wie geld nooit genoeg geld is. Dus is Valkenburg langzamerhand daardoor in een glijvlucht naar beneden terecht gekomen en aan het verworden tot een openluchtcircus dat elk zicht ontneemt aan de de schitterende natuur die deze plaats omgeeft en kenmerkt. Als bezoeker moet je waarachtig je best doen om er nog iets van te ontdekken, overschaduwd als al dat fraais wordt door evenementen die dus leven in de brouwerij moeten brengen met daaraanvolgend uiteraard geld in het laatje. Op de maand november na is het bijna alle weekeinden raak. Zo kun je getracteerd worden op een festival van levende standbeelden dat uiteraard in de open lucht en verspreid door heel Valkenburg plaats vindt, om zeven dagen daarna een beachvolleybaltoernooi op je boterham te krijgen dat op drie aangelegde zandvlaktes in het hart van die plaats gehouden wordt terwijl tegelijkertijd op nog geen tweehonderd meter daarvandaan een zogenaamde ‘Caveman Run’ plaats vindt met enkele duizenden deelnemers en een veelvoud van kijkers eromheen.

Dat Valkenburg daarnaast permanent op de schop gaat, zal ook geen verwondering wekken, omdat de samenstelling van het gemeentebestuur nu eenmaal niet van blijvende aard is en inzichten over de inrichting van de plaatselijke samenleving en infrastructuur dus voortdurend wijzigen. Waardoor het oude winkelcentrum nu volledig gesloopt is en tijdelijk, d.w.z. twee jaar, een andere plek heeft gekregen om in 2016 of 2017 plaats te maken voor een winkelhart dat de eenentwintigste eeuw moet kunnen doorstaan. Toekomstgericht beleid dat aldus gestalte krijgt, zou je kunnen denken, als het tegelijkertijd niet zo was dat op een wonderlijke wijze naar het verleden wordt teruggegrepen. Zodat de middeleeuwse staat van Valkenburg in ere wordt hersteld, met inbegrip van de opbouw van vier toegangspoorten die er zevenhonderd jaar geleden ook moeten hebben gestaan. Men krijgt het verzonnen. En dat dat ten koste gaat van twee instellingen, het Openluchttheater en het Museum Land van Valkenburg, die alle moeite hebben en doen om hun doelstellingen op het gebied van kunst en cultuur te verwezenlijken, daar ligt niemand op het gemeentehuis wakker van. Omdat ze geld kosten, terwijl de Valkenburger liever incasseert en op zijn manier ook wat aan cultuur doet. Waar je dus wel van moet houden om er te willen wonen en ik er daarom hartgrondig voor pas.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De cultuur in Valkenburg

  1. sjoerd zegt:

    Vooral op verkeerstechnisch gebied is het daar iedere week anders. En wat vandaag gewijzigd wordt is volgende week weer teruggedraaid. Ik mijd tegenwoordig de weg door Valkenburg.

  2. Dhyan zegt:

    Verschrikkelijk al die kermis, er is met al die herrie toch veel meer nood aan stiltegebieden en laat Zuid Limburg voor mij juist nou nog die laatste oase van stilte zijn. Ook al niet meer dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s