De stilte op het Binnenhof

Het kan best zijn dat het voor velen helemaal geen dwingend vraagstuk is waardoor de oplossing ervan nauwelijks relevantie heeft. Mij houdt het in elk geval wel bezig omdat het toch over zoiets gaat als de inrichting, controle en voortgang van de processen die bepalend zijn voor de stand van onze samenleving. Waarvoor je als burger toch uiteindelijk in Den Haag moet zijn en uit die hoek tenminste wel iets mag verwachten. Zo verhoud ik mij althans wel tot de bezigheden daaromtrent die immers uitgevoerd behoren te worden door regering en parlement. En wat mij als het daar om gaat, de laatste tijd, zeg maar gerust het laatste half jaar opvalt, dat is dat het zo angstwekkend stil is geworden in Den Haag, dat er nauwelijks geluid of gerucht is te vernemen vanuit het Binnenhof, toch nog altijd het bestuurlijk hart van Nederland. Sla er de kranten maar dagelijks op na. Probeer het eens op radio en televisie. Het kan haast niet anders dan dat het zoeken naar nieuws uit die hoek tot mislukken gedoemd is. Ik ben in elk geval al tijden niets meer tegengekomen dat wijst op aktiviteit in het bestuurlijk centrum van Nederland. O.k.. ik zie af en toe een foto van Rutte in hemdsmouwen en met zijn eeuwige teflonlach. Maar niets daarop wijst op een idee, gedachte of een initiatief dat uit zijn koker komt.

Wat evenzeer geldt voor al zijn ministers, behoudens Opstelten die af en toe wat mag bassen en brommen om het volk het idee te geven dat hij en zijn kollega’s nog echt wat doen voor hun kost. Waardoor het haast logisch is dat ook ons parlement, de Eerste en Tweede Kamer, ook niets van zich kan laten horen omdat er eenvoudigweg niets te controleren valt als een regering het zo stuitend laat afweten en aldus van het Binnenhof een stiltegebied heeft gemaakt, waar alleen nog wat wordt geënqueteerd naar het reilen en zeilen van de woningcorporaties in het verleden. Omdat de aldus te verkrijgen wijsheid achteraf de hoogst te behalen vorm van kennis en inzicht blijkt. Verder schijnt men in Haagse kringen niet te kunnen komen, met als gevolg dat men de mond maar gewoon houdt en daarmee de ellendige stilte is verklaard, die nog alleen de vraag oproept of we door ons parlement nog wel worden vertegenwoordigd. Gecontroleerd wordt een regering zeker niet. Want wie zwijgt, stemt toe. En dat moet dus de reden zijn dat er al zo lang al geen nieuws uit Den Haag meer te bekennen is, hoewel daar ook incompetentie ten grondslag aan kan liggen. Laten we dat maar in het midden houden, omdat zich daar ook de waarheid bevindt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De stilte op het Binnenhof

  1. Dhyan zegt:

    Geen nieuws is doorgaans goed nieuws, wanneer het economisch slechter gaat wordt je van de ene afbraak van een de gemeenschap dienende en zwaar bevochten verworvenheid naar de ander gesluisd.

  2. Laurent zegt:

    Dat valt mij als schrijver op een politiek blog al een jaar op. We zoeken ons een ongeluk naar onderwerpen. Alleen als er iets echt fout gaat komt het naar buiten, verder wordt alles zo stil mogelijk gehouden, zo lijkt het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s