Karl Jenkins

In deze van voetbal vergeven dagen, waarop de meeste vizieren, waaronder ook die van mij, wel op Brazilië gericht moeten zijn, is het bewandelen van andere wegen, al is het maar voor even, een bevrijdende bezigheid, die vaker loont in de vorm van onverwachte wendingen die zich zo maar opeens kunnen voordoen. Zo heb ik dat tenminste ervaren tussen twee wedstrijden van Oranje door. Even de geest vertreden, al was het maar om de adrenaline die ook bij de toeschouwer of supporter onvermijdelijk vrijkomt, weer in de juiste verhoudingen en volumes te krijgen. De andere kant op, richting muziek, waar de rust en de verrassingen voor het oprapen liggen. Want noem mij de kenner die dat hele gebied van voor naar achter, van onder naar boven en van A tot Z kent. Waardoor het mij zo maar kon gebeuren dat de haast achteloze vermelding van een naam van een eigentijds componist plus een speurtocht op Wikipedia moest leiden tot een hernieuwde karl-jenkins_01_446kennismaking met een muzikant die ik veertig jaar geleden mateloos bewonderde, maar die ik nadien uit het oog verloren was. Wat ook geen wonder bleek omdat hij zijn horizonten binnen de muziek volledig had verlegd.

Van toonaangevend lid van The Soft Machine, de groep die succesvol op het grensvlak van de jazz en de popmuziek opereerde en daardoor in beide genres een exclusieve plaats bekleedde, was Karl Jenkins na het midden van de zeventiger jaren van instrumentalist opgeschoven in de richting van het componeren van vaker gewijde muziek. Met als resultaat dat hij rond en na de eeuwwisseling een gevestigde reputatie had verworven als componist van klassieke muziek die door vele topsolisten werd uitgevoerd en welke op het repertoire stond van de grote vooraanstaande orkesten in de hele wereld. En opnieuw bleek hij zijn eigen weg te hebben bewandeld, omdat zijn muziek in geen enkele traditie past, maar daarom niet minder het aanhoren waard is. De eigenzinnigheid die Karl Jenkins als prominent lid van The Soft Machine al zo kenmerkte en daarmee ook de bijzondere positie van die groep in de popmuziek vooral bepaalde, is duidelijk aan hem blijven kleven en komt onder andere spectaculair tot uitdrukking in zijn “Requiem” dat ik hier integraal laat horen. Omdat ik nog niet van de bewondering en verwondering om de kennismaking, die deels dus hernieuwd was, bekomen ben en deze daarom dus graag met mijn lezers wil delen.

https://www.youtube.com/watch?v=QJglmVfQE24

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Karl Jenkins

  1. terrebel zegt:

    Ik kende de muziek niet…schitterend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s