Tien van dan…….

Hoewel ik natuurlijk ook licht extatisch en absoluut overdonderd en perplex ben door de eclatante overwinning van het Nederlands elftal op wereldkampioen Spanje, lukt het mij vrij aardig om met beide benen op de grond te blijven staan. Die ene zwaluw maakt immers geen zomer, zegt dat relativerende stemmetje in mij. Ik moet het ten eerste nog atijd zien om er zeker van te zijn dat dit geen toevalstreffer was en bovendien duurt een toernooi als het WK zeker nog zes wedstrijden om die begeerde wereldtitel binnen bereik te hebben. Dus is het veel te vroeg om de dag al te prijzen. Het neemt echter niet weg dat we gisteren een historische avond beleefd hebben die we in elk geval in de pocket hebben. De 5 – 1 overwinning zal beslist in alle vaderlandse annalen bijgeschreven worden en een plaatsje krijgen tussen alle grote voetbalgebeurtenissen. Waardoor het, denk ik, zelfs mogelijk wordt dat wanneer over tien jaar of meer, als ik naar alle waarschijnlijkheid niet meer aan het webloggen zal zijn, een opvolger van mij ook vorm geeft aan een soort van ‘Tien van Toen’, waarin dan op enig moment de volgende reeks van historische vaderlandse voetbalevenementen het licht zal zien:

1. De watersnoodwedstrijd Nederland – Frankrijk in 1953 in het Parc des Princes in Parijs 2. De overwinning van Nederland op wereldkampioen Duitsland met 2 – 1 in Düsseldorf 3. Het vertrek van het schip “De grote beer” uit Rotterdam in 1963 om Feyenoord-supporters naar Lissabon te brengen om daar de halve finale van de Europa Cup tegen Benfica bij te wonen  4. De 5 – 1 overwinning van Ajax tegen Liverpool in het mistige Amsterdamse Olympisch Stadion in 1966 5. Het behalen van de Europa Cup door Feyenoord tegen Celtic in Milaan in 1970 6. De verloren finale om het wereldkampioenschap voetbal tegen Duitsland in München in 1974 7. De verloren finale om het wereldkampioenschap voetbal tegen Argentinië in Buenos Aires in 1978 8. De overwinning op Duitsland in het Volkspark Stadion in Hamburg tijdens het EK Voetbal van 1988 9. De winst met 2 – 1 tegen Argentinië in Marseille tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal in 1998, dankzij de fabuleuze voorzet van Frank de Boer en de schitterende aanname en trap van Dennis Bergkamp 10. De sensationele 5 – 1 overwinning van het Nederlands elftal op de heersend wereldkampioen Spanje tijdens het WK Voetbal 2014 in Brazilië in Salvador.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Tien van dan…….

  1. sjoerd zegt:

    Ik vrees dat de Spanjaarden daar heel anders tegenaan kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s