Nerds en senioren

Het is typisch iets dat die senioren overkomt die ten langen leste en na veel aandringen van hun kinderen de mobiele telefoon ook bij zich hebben om zich vervolgens kapot te schrikken als de bel ervan afgaat en in blinde paniek te raken omdat ze in de verste verte niet weten welke knop ze dan moeten indrukken. Vast wel herkenbaar en natuurlijk tegelijk ridicuul en tragisch als zij ook nog een zoon in de buurt hebben die kickt op al die speeltjes en de oneindigheid van de functies erop die uiteraard stuk voor stuk uitgeprobeerd moeten worden. Geen enkele nieuwigheid ontsnapt aan zijn aandacht en probeert hij bij voorkeur uit op het mobieltje van dat oudere familielid omdat daarop vanwege het geringe of minimale gebruik nauwelijks risico’s worden gelopen. Logisch dat er onbedoeld wel eens restjes van zo’n experiment achterblijven met alle katastrofale dan wel hilarische gevolgen vandien. Met nog als meest onschuldige misser een volledig foutief ingestelde datum, bijvoorbeeld de vijftiende april van het jaar 2016 als daar 10 juni 2014 moet staan. Wat meestal het resultaat is van de verregaande nonchalance van zo’n nerd die geen interesse heeft om de puntjes volledig op de i te zetten. Te meer omdat het in feite om een bagatel gaat bij zo’n datumverandering die immers voor iedereen gemakkelijk te herstellen is, behalve dan voor zo’n onwetende senior voor wie alles dat met ICT te maken heeft, pure magie en mysterie blijft.

Twee werelden van verschil die zo op een onverwachte manier met elkaar in aanraking komen, zij het dat dat kontakt dan nog betrekkelijk onschuldig is en veel en veel grotesker vormen aan kan nemen om tot proporties van een klucht uit te groeien. Met diezelfde senior als underdog en slachtoffer tegelijk, want de dupe van de nieuwsgierigheid en ambities van zijn zoon die zich wil uitleven op datzelfde apparaat. Gewoon om te weten of daar afstandsbediening van huishoudelijke apparatuur op aangebracht kan worden, maar even vergetend om alles weer in de oude staat te herstellen. Waardoor de techniek onze senior opnieuw de baas is en deze ermee wordt gekonfronteerd dat hij bij bepaald gebruik van zijn mobiel zijn wasmachine of zijn oven blijkt in te schakelen zonder te weten hoe. Laat staan dat het hem helder is hoe deze apparaten uit te schakelen. Met dank aan die experimenterende zoon, die natuurlijk ook nog vergeet om zijn mobiele nummer onder de ‘Contacten’ te vermelden. Een kniesoor die daarom maalt en bovendien kan een kind met dat mobieltje nu de afwas doen, moet diens gedachte zijn geweest, die alleen in zijn eigen vruchtbare grond kan vallen, waar ieder ander dus het nakijken heeft.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nerds en senioren

  1. sjoerd zegt:

    Gelukkig zit ik zelf in de ICT…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s