Tony Cragg (1)

Gedurende de maand juni zal op vrijdagen hier de schijnwerper gericht zijn op het werk van een interessante, eigentijdse beeldend kunstenaar, die met zijn oorspronkelijke composities wereldwijd een grote reputatie en een grote schare van aanhangers heeft verworven. Zijn naam is Tony Cragg (1949), van wie de volgende gegevens geput zijn uit zijn cv zoals dat op Wikipedia vermeld staat.

Cragg werd geboren als zoon van een elektrotechnisch ingenieur. Na het behalen van zijn middelbareschooldiploma werkte hij tijdelijk als stagiair bij een onderneming voor 800px-Tony_Cragg_Ferryman_1997_Wien_2biochemisch onderzoek. Daarna studeerde hij aan de kunstacademie in Gloucestershire, aan de Wimbledon School of Art en tenslotte vanaf 1973 aan het Royal College of Art in Londen. Tijdens zijn studie verschoof zijn belangstelling van schilderkunst naar beeldhouwkunst. Hij begon van touw netten te knopen die hij over alledaagse voorwerpen spande. Zijn kennismaking met het werk van de conceptkunstenaar Richard Long en het werk van Bill Woodrow in die tijd was van invloed op zijn ontwikkeling. Cragg maakte strooptochten door de natuur en verzamelde daar natuurlijk materiaal en huishoudelijk afval, dat hij voor zijn werk begon te gebruiken. In 1976 kreeg hij een baan als docent aan de kunstacademie van Metz. Een jaar later verhuisde hij naar Wuppertal. Hij leidde enige tijd een teruggetrokken leven, om na twee jaar met een serie werken bestaande uit bontgekleurde plastic onderdelen onder de titel „New Stones, Newton’s Tones” de aandacht van het kunstminnend publiek weer op zich te vestigen.

In de jaren 80 was hij met zijn werk op vele belangrijke internationale tentoonstellingen paint_thingte zien. Midden jaren 80 was er een omslag in zijn werk te bespeuren. Hij werkte niet meer met losse plastic onderdelen maar begon grote bronsplastieken te maken. In 1988 kreeg hij de Turner-prijs. Sinds het einde van de jaren 80 maakt hij ook veel tekeningen. Vanaf 1979 geeft hij les aan de Kunstacademie Düsseldorf, sinds 1988 als ‘Professor’ en sinds 2009 is hij directeur. Van 2001 tot 2006 was hij hoogleraar voor beeldhouwkunst aan de kunstacademie in Berlijn. In 2006 kocht hij een verwilderd park van vijftien hectare in Wuppertal met de monumentale villa Waldfrieden, waar in september 2008 zijn eigen beeldenpark Skulpturenpark Waldfrieden is geopend. In de nieuwgebouwde tentoonstellingshal worden werken van collega-beeldhouwers getoond.

Screen-shot-2010-04-14-at-5_14_52-PMScreen-shot-2010-04-14-at-5_16_41-PMStack 1975 by Tony Cragg born 1949

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s