Schijn – eruditie (2)

(Vrij naar Karl Taro Greenfield in The New York Times)

Het is niet nep als je op een borrel of feestje herkennend knikt als iemand het over een film heeft die je niet gezien hebt, of een boek noemt dat je niet gelezen hebt. Het zou zomaar kunnen dat je gesprekspartner ook alleen maar de scherpe observaties van iemand op zijn of haar timeline of twitterfeed herhaalt. Alles wat je één op één bespreekt komt voort uit de wetenswaardigheden die je in de loop van de dag vanuit je apps bij elkaar hebt geharkt. Niemand wil de slome duikelaar zijn die moet toegeven dat hij of zij nog nooit een boek van Malcolm Gladwell heeft gelezen en eigenlijk niet weet wat ‘Gladwellian’ precies betekent – al gebruikt hij of zij de term zelf weleens. Als wie dan ook, waar dan ook, wat dan ook beweert, moeten wij vooral doen alsof wij het ook weten.

Gegevens zijn ons betaalmiddel geworden. (Bitcoin is trouwens een klassiek voorbeeld van iets waar iedereen het over heeft, maar wat letterlijk niemand lijkt te begrijpen.) Degenen die werkzaam zijn in de informatiesector zijn de allerergsten. Ik belde laatst met een redacteur over een stuk van een prominent auteur. Ik zei dat ik het gelezen had. Later in het gesprek bedacht ik me pas dat het bewuste stuk nog niet eens gepubliceerd was en dat ik het met geen mogelijkheid kon hebben gelezen. In datzelfde gesprek bespraken we een idee voor een stuk over een politicus in Californië die in een schandaal verwikkeld was. Geen van ons tweeën kon op zijn voornaam komen. Belette dat ons om, niet gehinderd door gedegen feitenkennis, de voors en tegens van het te schrijven artikel te bespreken? Allerminst. (Wordt morgen vervolgd)

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

Een reactie op Schijn – eruditie (2)

  1. sjoerd zegt:

    We verzinnen er een hoop op los…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s