Een verhaal met een baard

Het begint met het klimmen der jaren toch wel een verhaal met een baard te worden. Vergeef daarbij de melige woordspeling. Maar hij lag te zeer voor de hand om hem te laten passeren. Want natuurlijk gaat het over een modeverschijnsel dat in een golfbeweging door de meest recente geschiedenis gaat. Zo is hij en vogue en siert hij wel een op de twee hoofden en dan gaan er weer jaren voorbij dat hij geheel uit de gratie is en je er naar moet zoeken zoals je dat naar een speld in een hooiberg doet. Dus als verschijnsel zou hij de gemoederen alleszins bezig moeten houden als niet van het tegendeel sprake was. Een vluchtiger modefenomeen lijkt nauwelijks denkbaar omdat hij als zodanig niets aan onze cultuur heeft toegevoegd, waar veel mannen op gezette tijden, als het modebeeld erom vraagt, toch de moeite doen om er zich mee te tooien. Ook ik ben ooit eens door de knieën gegaan voor de lokroep dat een baard verleidelijk zou zijn. Eind zeventiger, begin tachtiger jaren heb ik mij er ook mee getooid, te meer omdat het toen in de tijdgeest paste en het tegelijk iets dwarsigs had en je bovendien de allure van de bohemien verschafte. Althans dat dacht je met die beharing te bereiken, nog afgezien van het feit dat het zo gemakkelijk was dat je je ’s ochtends niet meer hoefde te scheren.

Wat uiteraard een drogreden van formaat was die ook nog eens in het niet zonk bij het wel erg beperkte plezier dat je eraan beleefde. Ik tenminste wel. Want het kostte mij heel veel moeite om met mijn handen van mijn baard af te blijven. Zoals ik het evenmin kon laten om de haren van mijn snor, die uiteraard bij de gezichtsbegroeiing hoorde, op te gezette, zelfs frequente tijden met mijn mond of tong te bevochtigen totdat het veel op een tic begon te lijken en ik hard op weg scheen om er de kriebels van te krijgen. Wat na een aantal jaar het geschikte moment was om mij van mijn snor en mijn baard te ontdoen. Met heel veel plezier en illusies minder omdat ze niet hadden gebracht wat de mare eromheen had voorspeld. Mijn gladgeschoren gezicht zag ik graag terug, verwelkomde ik als een verloren zoon die weer thuiskwam en die mij daarna nooit meer heeft verlaten, mij zo zelfs meer dan tevreden heeft gesteld. Zodat ik het nu niet kan laten om met compassie en een pietsie weemoed te kijken naar al die modieuze baardragers van nu, die zonder twijfel hetzelfde lot zal wachten als ik dertig jaar geleden onderging. Waarmee het volgende hoofdstuk van dat verhaal met een baard zal zijn geschreven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Een verhaal met een baard

 1. sjoerd zegt:

  Ik heb sinds mijn zeventiende een baard, hij is er daarna altijd gebleven. Zelfs in mijn diensttijd had ik ontheffing. Toch scheer ik iedere dag mijn hals. Een baard moet je bijhouden, en dat kost ook tijd.

 2. Laurent zegt:

  Ja hoho, als er oorlog uitbrak moest die baard er wel af ivm het gasmasker hè. Het probleem van baarden op jonge leeftijd is dat het zo oud maakt, vind ik. Maar op latere leeftijd, voorbij de vijfenveertig of zo kan een goed bijgehouden baard heel aardig staan. je hebt er wel een beetje een volumineus hoofd voor nodig vind ik, je moet niet te smal zijn.

 3. Jolie zegt:

  Geestig, en je verbazing is heel herkenbaar. Tenminste, een baard, OK, maar dit zijn niet zomaar hippe 70ies baarden, deze mannen (~oud lijkende jonge mannen) lijken wel weggelopen uit de victoriaanse tijd, (ik zat ook al te denken aan een blogje erover.)

 4. Mack zegt:

  Hallo zeg, James Bond heeft toch ook geen baard?

 5. robschimmert zegt:

  @ Mack: Dank je wel. Is inderdaad fraai. Dat geldt zowel voor de beelden als de muziek.

 6. Margo zegt:

  Mijn man heeft een baardje. Gelukkig een korte en hij houdt het keurig bij. Het staat hem goed. Nadeel is dat het prikt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s