Nieuw Limburgs beleid

Of de nieuwste beleidsimpuls van de provincie Limburg in de kategorie ‘zielig’ geplaatst moet worden dan wel het etiket ‘ridicuul’ verdient, moet nog maar even in het midden worden gelaten. Het minste wat er gedaan kan worden is in elk geval hele, grote vraagtekens zetten bij de zoveelste poging van een provinciaal bestuurder om Limburg op de wereldkaart te zetten. Waarbij volstrekt onduidelijk is wat er nu wel mee verdiend moet worden. Hoogstens een paar snoepreisjes voor zo’n gedeputeerde met in zijn kielzog een ris aan ambtenaren die er ineens ook toe willen doen. Voor de rest is alle moeite tot mislukken gedoemd, nog afgezien van de vraag waar het allemaal voor bedoeld is en wat er mee wordt beoogd. Want een normaal mens krijgt het toch niet verzonnen om de provincie Limburg in alle ernst een vriendschapband te laten aangaan met de meest westelijke Chinese provincie Sichuan, als opmaat voor de opening van een Limburgs kantoor daar, omdat er in dat deel van China voor de provincie Limburg een wereld te winnen zou zijn. En uiteraard kun je jezelf nog veel meer wijs maken en je vooral buiten alle proporties opblazen. Wie reist er immers van hier om zo’n verhaal te controleren dat aan alle kanten rammelt en alleen maar een luchtspiegeling kan zijn, een droombeeld van een politicus die ook wat moet willen, dus zich daarom wat graag laat meeslepen, goedgelovig als hij is en zijn oren te graag laat hangen naar die ambtenaar die zich opwerpt als een China – expert?

Zo’n vent moet immers ook wat om zichzelf te profileren en waar te maken, waarvoor op het provinciehuis in Maastricht overigens weinig moeite hoeft te worden gedaan. Met grootspraak en bakerpraatjes kom je daar al gauw heel ver. Zodat het zoveelste luchtkasteel, zoals nu dus dat Limburgs kantoor in Sichuan, al heel snel is gebouwd en wordt gerechtvaardigd met de wegwezer en konstatering dat Limburg minstens tien jaar de tijd moet nemen om de economische relatie met die Chinese provincie te kunnen verdiepen. Wat nog behoorlijk optimistisch is als rekening wordt gehouden met het feit dat er in Sichuan zo’n negentig miljoen Chinezen wonen, terwijl men in Limburg daar een slordige miljoen inwoners tegenover kan stellen. Waardoor je kunt spreken van een druppel op een gloeiende plaat die van ze lang zal ze leven geen zoden aan de dijk zal zetten. Maar omdat zo’n bestuurder, zo’n gedeputeerde wat moet, terwijl hij geen kant op kan, maakt hij van die mallotige bokkesprongen die hem ergens in China doen belanden zonder dat hij eigenlijk precies weet hoe en waarom. Niet goed snik pleegt dat genoemd te worden, armetierig bestuur, waarvan niet helder is of dat het predikaat ‘zielig’ of ‘ridicuul’ verdient. Misschien is de kwalificatie onnozel nog wel het best op zijn plaats.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nieuw Limburgs beleid

  1. sjoerd zegt:

    Wat moet onze MP dan in China, heel Nederland vindt je daar ook niet in terug…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s