Markt in Visé

Frankrijk ligt veel dichterbij dan de TomTom, wegenkaart of Bosatlas zou doen vermoeden. Want om aan la douce France te proeven, de sfeer ervan mee te krijgen, hoeft er echt geen zeven – tot achthonderd kilometer gereden te worden. Het is naast de deur en net om de hoek te vinden, elke woensdagochtend als juist over de grens bij Maastricht en Eijsden de weekmarkt in Visé wordt gehouden en er dus naar Franse gewoonte tussen en bij de kraampjes genoegelijk gekeuveld wordt zonder dat er daarbij hoorbaar geluid wordt gemaakt. Dat is slechts voorbehouden aan die koopman die zijn CD’s met Franse chansons van Piaf, Brassens en Tino Rossi aan de straatstenen probeert te slijten door ze te laten schallen zonder daarbij ook maar een concessie te doen aan de geest van deze tijd. Zoals dat op die echte Franse markten betaamt, en dus ook in Visé, is het de nostalgie die bij zulke kramen gangbaar en maatgevend is.

015001010

 

 

 

Met daarnaast een overdaad aan aanbod van verse waar uit het Land van Herve, exotisch textiel, kazen en vleeswaren, die je in Nederland niet tegenkomt plus de onvolprezen prullaria die aan zo’n markt precies die tint en allure geven waardoor ze zo aantrekkelijk zijn om erover te zwerven. Een gespreksflard hier, een onverwachte ontmoeting daar en het voortdurend groeten van al die mensen die dit moment van de week kennelijk afwachten om elkaar tegen te komen en hun handen te vullen met alle mogelijke spul in de onvermijdelijke plastic zakken. Waarmee het, te oordelen naar de opgeluchte gezichten van de dragers ervan, goed thuiskomen is. Maar niet nadat op de hoek van de Avenue du Pont en de Place Reine Astrid bij Brasserie LeHaen zo’n heerlijke kop Café Liegeois is genoten. Een kaleidoscoop, een panopticum is dat schouwspel dat die weekmarkt in Visé op die manier te bieden heeft met als bijna logische afsluiter zo’n echt glas pastis van Ricard, om de illusie van dat kortstondig verblijf in en van het proeven van die Franse sfeer volledig te maken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Markt in Visé

  1. math zegt:

    Geweldig geobserveerd en uitgetekend. Bovendien een idee om ook eens te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s