De Pietersberg als voorbeeld

Een middagje Pietersberg en de daarbij behorende verrassing en verwondering om al het overdadige natuurschoon ter plaatse kan zo maar bezinning en heroverweging tot gevolg hebben. Want wat is daar aan de hand en waar word je daar mee geconfronteerd? Met niets meer en niets minder dan de schrille werkelijkheid dat die Pietersberg zich in alle schoonheid en in de volle omvang daarvan kan manifesteren doordat particulieren zich het lot van de natuur aldaar hebben aangetrokken en hun stinkende best hebben gedaan en nog doen om haar teloorgang te voorkomen of te herstellen en om haar vooral in stand te houden. De Stichting Het Limburgs Landschap, het IVN (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid) en de Vereniging voor Natuurmonumenten zijn met name de pijlers waarop dit particulier initiatief rust en kunnen dan ook niet genoeg geprezen worden voor alles dat zij tot nu toe hebben gedaan om al het natuurschoon dat zoveel toevoegt aan de kwaliteit van ons bestaan in Nederland, in stand te houden. Ook op de Pietersberg dus waar die inspanningen met name tot uitdrukking komen in de Hoeve de Lichtenberg en Hoeve de Zonneberg en in hun samenwerking met de ENCI om de mergelgroeve die daar in tientallen jaren door afgravingen heeft kunnen ontstaan, weer geheel aan de natuur terug te geven. Met groot succes getuige de eerste resultaten van die initiatieven. Maar het is natuurlijk niet alleen maar halleluja op en rond de Pietersberg.

Afgezien van het feit dat die ontaarding en het verval van dat landschap daar heeft plaats kunnen vinden, valt wel het meest op dat de verschillende overheden het op een vreselijke manier in alle jaren tot nu aan toe hebben laten afweten, want elke inspanning hebben overgelaten aan anderen, waar de vraag meer dan gerechtvaardigd is wat haar rol en verantwoordelijkheid eigenlijk is als het gaat om het milieu en onze leefomgeving. Niets, nul komma nul, waar ze o zo driftig is als er ingegrepen moet worden in diezelfde natuur voor de aanleg van wegen, tunnels en tracé’s als onze groeiende mobiliteitsbehoefte daar volgens haar om vraagt. Dan is het land altijd te klein en staat ze vooraan om punten te scoren. Maar kom dus niet om haar bemoeienis met het scheppen van voorwaarden voor onthaasting en recreatie. Want dan is ze in geen velden of wegen te bekennen. Omdat de partners dan niet zo sexy zijn en ook weinig aan beleidsmakers, aan de ambtenarij hebben te bieden? Je zou het waarachtig gaan denken bij zoveel schittering door afwezigheid op die Pietersberg. Waarvan schande spreken slechts past naast de complimenten voor alle hardwerkende particulieren. Plus de overtuiging dat het tijd wordt dat de politiek en de overheden hun werk weer helemaal gaan doen en dus niet alleen ons milieu afbreken, maar haar ook instandhouden en opbouwen. Met de Pietersberg als lichtend voorbeeld hoe het dus in feite niet moest.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Pietersberg als voorbeeld

  1. sjoerd zegt:

    Ik kan me alleen maar aansluiten bij jouw woorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s