Een stem voor Agnes

Morgen vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Niet bepaald de democratische gebeurtenis waar ik warm voor loop. Omdat de kandidaat – volksvertegenwoordigers waarop gestemd moet worden, te zeer op afstand opereren, waardoor zelfs die handeling die in het stemhokje moet plaats vinden, een hoge mate van abstractie voor mij bezit. Dus al met al verleidelijk om Brussel te laten voor wat het is, ware het niet dat de besluitvormingsprocessen die zich daar voltrekken, steeds meer invloed op mijn en ons leven krijgen. Daarom alleen al ga ik toch stemmen. Maar er is voor mij een nog veel gewichtiger reden om beslist niet weg te blijven. Dat is namelijk om te voorkomen dat een schreeuwer van het soort -Wilders met zijn anti – Europees en negatief geluid een onevenredige hoeveelheid steun kan verwerven doordat hij met zijn lawaai wel kans ziet om zijn aanhang te mobiliseren, terwijl een zwijgende meerderheid het zou laten afweten. Met als gevolg dat zijn afbraakpartij onevenredig veel gewicht in de schaal zou kunnen leggen op grond van een geflatteerde verkiezingsuitslag, die dus kon ontstaan door alle wegblijvers met hun minimum aan belangstelling voor Europa, terwijl dat wel degelijk van betekenis is. Vandaar dat ik morgen op het stembureau mijn opwachting maak om daar tegelijk een duivels dilemma te overwinnen. Want de PvdA heeft mij de afgelopen maanden danig met de rug tegen de muur gezet.

Doordat ze haar staatssecretaris Jetta Klijnsma zonder enige scrupule sloopwerk heeft laten verrichten binnen de sociale zekerheid welke diezelfde PvdA in de afgelopen zestig jaar tot stand heeft gebracht. Wat inhoudt dat de oudere die bij zijn of haar kinderen gaat wonen, omdat er geen verzorgingsmogelijkheden zijn in tehuizen en instellingen, als bewijs van dank voor de verleende medewerking aan de beoogde bezuinigingen ook nog een fikse korting op de AOW gepresenteerd krijgt. Zo hebben Jetta en haar PvdA in hun onmetelijke en daardoor niet te volgen wijsheid bedacht. Wie er met de pet bij kan, mag het zeggen. Ik in elk geval niet. Waardoor ik aanvankelijk zeker wist dat de PvdA niet meer op mij hoefde te rekenen. Totdat ik haar lijst van kandidaten voor het Europees Parlement zag met daarop prominent op een tweede plaats Agnes Jongerius. In wie ik dus wel vertrouwen heb omdat zij een vakbond jarenlang met vaardige hand wist te leiden. Het sluitend bewijs dat zij wat in haar mars heeft en aan de goede kant staat. Terecht dat zij dus naar Brussel gaat waar zij echt wat in de melk te brokkelen kan hebben, als ze daar haar weg weet te vinden. Omdat daar het grote politieke werk gebeurt, waarbij het gebroddel van Klijnsma nog niet in de schaduw kan staan, krijgt Agnes Jongerius mijn stem. En dat zij op de lijst van de PvdA figureert, beschouw ik als een lastig toeval. Sterker nog, als een hinderlijke bijkomstigheid, die ik laat voor wat ze is, aangezien ik daar wel overheen kom.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Een stem voor Agnes

 1. sjoerd zegt:

  Ik heb nog geen flauw idee…

 2. Ximaar zegt:

  Een sterke zet van de PvdA, die mij ook opgevallen was. Voor mij duidelijk een zwaargewicht en dan niet alleen politiek, maar ook schoon aan de haak. Volgens mij heeft ze dan ook een behoorlijke ecologische voetafdruk en zal dat haar medicijn zijn om werk te scheppen. Kortom leve de consumptiematschappij en het milieu mag er voor opdraaien. Om deze stem te compenseren zal ik wel op Vincent Bijlo moeten stemmen. šŸ˜‰

 3. Dhyan zegt:

  Ik blijf gewoon anti europa, voor een stevige oppositie die voorkomt dat al die mij treffende maatregelen zonder slag of stoot doorgevoerd worden, stemmen op Wilders.

 4. math zegt:

  Bedenk wel dat meer dan 40 000 000 mensen graag naar Europa willen komen, liever gisteren dan vandaag! Bedenk dat wanneer we een Europees leger en een defensie centraal bestuurd invoeren, we zoveel besparen, dat we daardoor allen al het begrotingstekort in vijf jaar volledig wegwerken, zonder te vrezen voor minder slagkracht of afschrikking. Over milieu, energie, infrastructuur, grondstoffen, handelsverdragen, innovatie, buitenlandse politiek maar niet te spreken.
  Terug naar ieder voor zich is absoluut fataal. Onze planeet is als een tankschip dat maar in een enkele juiste richting gestuurd dient te worden. Niet ieder kapitein zijn bekrompen nationale richting. Natuurlijk ben ik het niet eens met verkeerde regels, met Strasbourg, landbouwsubsidie, Fransen, die nog altijd van een groot Frankenrijk dromen, en het zakkenvullen van luie mensen, zonder visie.

 5. Dhyan zegt:

  Het begint ermee dat hetgeen het oplevert al afgeroomd wordt en in de zakken verdwijnt van degenen die zich ermee bezig houden. Vervolgens trekt voldoende beschikbaar geld sujetten aan die er wel wat mee willen doen met grootse plannen (ter meerdere eer en glorie van zichzelf). Kijk gewoon is naar de gemeenten de waterschappen, de provincie, het rijk en zo gaat het altijd maar door. Kijk eens hoeveel er aan de strijkstok blijft hangen en wat jij als burger er per saldo beter van wordt. Wees eens kritisch en jubbel nou eens een keer niet mee met het grote geld en de macht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s