Dit verhaal is te vermakelijk om het niet integraal uit Dagblad de Limburger van vandaag over te nemen. Het speelt onder andere in Voerendaal en gaat als volgt:
‘Het is de week voor Kerstmis als Voerendaler May van Es zijn container van de straat haalt en ziet dat die na de lediging door vuilophaler Rd4 nog voor driekwart vol zit. “Zeker met de feestdagen voor de deur weet je dat je dan niet kunt wachten tot de volgende ophaalbeurt twee weken later.” Daarom belt van Es tegelijk met de afdeling heffingen van Stadsregio Parkstad en vraagt of ze de kliko alsnog kunnen legen. Twee dagen later gebeurt dat. “En toen werd mij 3,40 euro in rekening gebracht. Terwijl het toch echt Rd4 is dat zijn werk niet goed uitvoert.” De Voerendaler laat het er niet bij zitten en spant een rechtszaak aan tegen de stadsregio. In de rechtbank van Roermond vraagt de rechter zich hardop af of dit geschil werkelijk op deze manier moet worden uitgevochten. “Nee,” zijn beide partijen van mening. Maar uit principe en om duidelijkheid te scheppen vragen ze toch om een uitspraak. De zaak gaat door. Van Es heeft de encyclopedie meegenomen ter zitting. “Want daar staat in dat ledigen ‘volledig leegmaken’ betekent. En daar was in mijn geval duidelijk geen sprake van.”
De raadsman van Parkstad ontkent in de rechtszaal niet dat de container niet volledig geleegd is. Dat zou kunnen komen door de weersomstandigheden of door de manier waarop de kliko gevuld is. Toch is er geen aanleiding om te corrigeren. Omdat – zo wordt gezegd – dat alleen kan als Rd4 dat wil. En dat is dus niet het geval. De rechter stelt van Es uiteindelijk in het gelijk, omdat volgens hem niet twee keer het ledigingstarief in rekening kan worden gebracht, terwijl de kliko maar één keer volledig is geleegd. Daarnaast blijkt dat het niet van Es zijn schuld is dat afval achterbleef in de container. De Voerendaler krijgt dus zijn 3,40 euro terug. Maar dat niet alleen. De stadsregio moet nog dieper in de buidel tasten. Van Es heeft immers ook proceskosten gemaakt, zijnde 76,72 euro. En reiskosten naar de rechtbank, ten bedrage van 24,65 euro. Verder nam van Es een halve dag verlof (52,16 euro) en krijgt hij het door hem betaalde griffierecht van 44 euro terug van Rd4. Rd4-direkteur Sijstermans heeft de uitspraak van de rechter nog niet gezien en kan nog niet zeggen of zijn bedrijf actie gaat ondernemen nu dit vonnis er ligt. (bron: Dagblad de Limburger)
Het gaat om het principe….