Troebel water in Oekraïne

Om eerlijk te zijn doe ik niet al te veel moeite om het conflict in Oekraïne te begrijpen. Want als er ergens in Europa sprake is van troebel water, dan daar toch zeker wel. Zodat het helemaal niet aangaat om als buitenstaander partij te kiezen of enig begrip op te brengen voor het standpunt dat de grote mogendheden in deze kwestie hebben ingenomen. Want in en rond dat land deugt er hoegenaamd niets, zodat je in feite alleen maar vuile handen overhoudt aan bemoeienis in welke vorm dan ook. Welke politieke partij is er bijvoorbeeld niet corrupt in dat land? Wat hebben de revoluties en opstanden van de laatste tien jaar opgeleverd? En wat is er gebeurd met al het geld dat vanaf 1984 is gespendeerd om de omgeving van Tsjernobyl in haar oude staat te herstellen? Natuurlijk is er al eeuwen sprake van virulent anti-semitisme en ook rechts – extremisme in Oekraïne en haar direkte omgeving. Sla er de wereldliteratuur maar op na, met als meest schrijnende en pijnlijke voorbeelden de beschrijvingen van die angstaanjagende sfeer in ‘De geverfde vogel’ van Kosinski en in ‘Leven en lot’ van Valeri Grossman.

Met de beelden daaruit kost het je als weldenkend mens nog weinig moeite om vooral niets met dat gebied en haar bevolking te maken te willen hebben. Des te wonderlijker is het dat daar zich ook de bakermat bevindt van de joodse orthodoxie. Wat wel meteen de vraag oproept wat nu oorzaak is en wat gevolg. Wat heeft wat teweeg gebracht? Maar het speelt wel in en rond elkaar en bepaalt in sterke mate het cultureel en intellectueel klimaat, de levenssfeer in de huidige Oekraïne waar in en met redelijkheid nauwelijks eer is te behalen en je hoogstens als belangstellende aan de kant kunt blijven staan om dan te zien dat zowel Poetin als zijn Westerse tegenvoeters een riskant en tegelijk ondoorzichtig spel met elkaar en Oekraïne spelen, dat nog het dichtst in de buurt komt van Russisch roulette. Omdat het uiteindelijk tot niets leidt en verder slechts slachtoffers maakt zonder dat een van de partijen het gelijk aan zijn zijde kan claimen. Omdat dat in Oekraïne, troebel als het water daar is, eenvoudigweg niet bestaat. En helemaal niet als je er zo nodig in moet vissen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Troebel water in Oekraïne

 1. sjoerd zegt:

  De Oekraïne wordt een Afghanistan voor Rusland…

 2. Ximaar zegt:

  De Ukraine was al een Afghanistan halverwege de jaren ’90. Toen had de corrupte Kuchma cs er al een puinhoop van gemaakt. Hyperinflatie zorgde voor het verdampen van de pensioenen, ziekenhuizen waar je niet meer geholpen kon worden en bijvoorbeeld de politie die maanden geen salaris kregen en dus zelf mensen gingen aanhouden voor wat brood op de plank. Ik ben er toen 2x een week voor m’n werk geweest en heb daarna mijn baas verteld dat een 3de bezoek er niet meer in zat. Dat terwijl ik door Baskenland en Noord-Ierland ben gefietst en dus wel wat gewend was.

  Het zou mij niets verwonderen als naast de Russen ook een groot deel van de Ukrainers bij Rusland wil omdat het daar relatief al jaren veel beter gaat. Alleen denk ik niet dat Rusland op zo’n uitgewoond land zit te wachten.

 3. math zegt:

  Op den duur kunnen dit soort landen toevluchtsoorden voor terrorisme en criminaliteit worden, voor zover ze dat nu al niet zijn. We zullen er wat mee moeten. Bovendien ligt menige gastoevoer
  door hun territorium. Het geld voor de geplande sarcofaag over de ontplofte reactor van Tsjernobyl is opgegaan aan voetbalstadia voor het ek-voetbal.

 4. Emigrant zegt:

  Ik zie het nog gebeuren dat het zuiden en oosten door de Russen worden ingepikt, en het armzalige westen met zijn rottige Svoboda-fascisten aan de EU wordt overgelaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s