De jungle op de Duitse A6

In bepaalde opzichten raak ik het spoor van onze buren, de Duitsers, toch volkomen bijster. Ik ken ze als een gezagsgetrouw en conservatief volk dat met name respect koestert voor autoriteit, bestuurlijk gezag, wetten en regels. Noem ze gerust saai en kopschuw voor het verleggen van grenzen dan wel het aangaan van experimenten. Het klopt allemaal behoorlijk in dat land en verwacht er vooral geen verrassingen. Logisch dat motorclubs, de outlawbikers, geen poot aan de grond krijgen in dat land, dat daarmee als voorbeeld strekt voor gezagsdragers in Nederland die met datzelfde probleem niet uit de voeten kunnen en met de handen in het haar zitten. Dat is het beeld dat ik met mij voortdurend meedraag, maar dat met eenzelfde, bijna voorspelbare regelmaat verstoord wordt door diezelfde Duitsers als ik mij op hun Autobahnen begeef. Omdat dat voor hen kennelijk de plek en ruimte is, waar opeens god noch gebod telt. De enige wet die daar heerst, is die van de jungle. Iedere automobilist kiest daar zijn eigen weg met de door hem of haar verkozen snelheid.

Men verplaatst zich volledig naar eigen goeddunken zonder dat er nog acht geslagen wordt op de toegestane maximum snelheid van 130 kilometer per uur. Dan tellen regels niet meer en zijn de Duitsers hun geloof en cultuur geheel vergeten. Waarvoor ook de mogelijkheid lijkt te bestaan omdat er nergens ook maar enig teken wordt gegeven door een overheid die bezig is met handhaving van de regelgeving in de vorm van controle van het gedrag van weggebruikers. In tegenstelling tot dat o zo liberale Nederland, waar op en langs de weg door de sterke arm van het locaal, regionaal en landelijk bestuur overvloedig, tot op het irritante af, wordt uitgepakt met bovenmatige controles met laserguns en flitsapparaten om alle verkeersstromen in goede banen te leiden. Waarmee we Duitser dan Duits zijn geworden, dacht ik vandaag toen ik mij op de A6 tussen Gladbeck en Emden bevond en merkte hoe de ene na de andere Duitse PKW mij op volle snelheid, haast ongebreideld, passeerde. Daar in de jungle bij het Heseper Moor, waar het gezag wel kopje onder moest zijn gegaan, want in geen velden of wegen te bekennen was. Kom daar eens in Nederland om.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De jungle op de Duitse A6

  1. sjoerd zegt:

    In Duitsland vangen ze nog boeven, hier beroven ze jantje modaal…

  2. Emigrant zegt:

    130 km. per uur is in Duitsland de geadviseerde maximum snelheid. Hogere snelheden zijn zonder meer toegestaan. Die zijn niet zonder risico: in geval van een ongeluk geldt de snelrijder als schuldig. Ook verzekeringen betalen bij dat soort snelheden veel minder uit.

    Hoewel ik zelf meestal slechts 130 à 140 rijd vindt ik het wel prettig dat die opgewonden standjes mij voorbij rijden; dan zijn ze maar uit het zicht. In Nederland word ik juist altijd een beetje ibbel, omdat al die mensen in een kluwen achtennegentig rijden, vlák voor en achter en naast en op elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s