Een berg aan kookboeken

Een euvel waar volgens mij ieder al wat langer bestaand huishouden onder te lijden heeft, is de berg aan kookboeken die in de loop der jaren heeft kunnen ontstaan. ‘Jamie in dertig minuten’, NRC Next – kookboek, Tajinegrechten, Plezier in koken, Het lekkere magnetronkookboek, Het grote kookboek van de Franse keuken, Vegetarisch koken. Het zijn een paar voorbeelden van wat er hier bij mij zoal aan leidraden voor het koken zijn binnengehaald. En dan heb ik het nog maar over een topje van de ijsberg. Op zich is het allemaal best aardig deze veelheid aan snufjes, aanwijzingen en recepten om de inwendige mens op een nuttige, effectieve en vooral aangename wijze te goed te doen. Met die daarin verzamelde kennis kan het kind dat ik nog altijd in de keuken ben, met gemak de was doen. Als ik tenminste de moeite zou nemen om een oogje te slaan in die tientallen boeken die er in feite bij mij alleen maar staan om er te staan. Want voorzover ik weet, is geen enkel exemplaar ooit geopend geweest, laat staan dat een recept daarin wel eens de staat van bereiding heeft kunnen bereiken. Ook ik bespaar me de moeite van alle lees – en zoekwerk en beperk mij tot al mijn handgeschreven notities die de weerslag zijn van alle wijsheid en kennis die mijn overleden vrouw Nel en andere steunen en toeverlaten mij in de loop der tijd hebben toevertrouwd.

Omdat ze wel zo praktisch zijn en ik er gemakkelijk mijn weg in weet te vinden. Dus waarom dan die mijl op zeven afgelegd als ik in een handomdraai ook mijn doel weet te bereiken? Welk inzicht ik niet alleen bezit, maar waarover mijn vrouw dus ook beschikte gezien het feit dat ik haar er nooit op kon betrappen dat ze een van die vele kookboeken wel eens raadpleegde. En waarom zou het bij ons anders gaan dan in andere huishoudens waar de kookboeken natuurlijk ook met tientallen hun overbodigheid dagelijks bewijzen zonder dat ze iemand last bezorgen of in de weg staan? Vandaar dat het nooit tot een opruiming van al dat nutteloze papier komt, aangezien juist daar en dan het argument van kracht is dat er niets op tegen is ze te bewaren omdat je al die recepten het best achter de hand kunt hebben. Is namelijk wel zo gemakkelijk, is dan de wegwezer die elke mogelijkheid van schoon schip in de kiem smoort en het wachten op een volgende gelegenheid verlengt tot een nieuw voorjaar als de berg aan kookboeken inmiddels al weer meer is gegroeid. Omdat juist in de keukens wereldwijd de nieuwe inzichten zich blijven aandienen en dus ook om een neerslag vragen in de vorm van boeken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een berg aan kookboeken

  1. sjoerd zegt:

    Toch zouden ze ook een bron aan inspiratie moeten opleveren. Wij hebben er veel reeds opgeruimd en gebruiken sites als 24kitchen om inspiratie op te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s