De zegen van autonomie

Als je in deze tijd niet al te stevig in je schoenen staat, is het behoorlijk lastig leven. Je wordt heen en weer geslingerd door alle druk en invloed die op je wordt uitgeoefend. Zie voor jezelf in dat mijnenveld nog maar de weg te vinden als je geen afgeronde eigen mening hebt en daarmee genoeg autonoom en onafhankelijk bent om overeind te blijven. Besluit je op gezag van een insider naar links te gaan, dan word je even later weer teruggefloten door de volgende deskundige die een hernieuwd inzicht heeft gekregen. Wordt er nog maar eens wijs uit. Verstandiger is het om je eigen gevoel te volgen hoewel dat ook niet zonder risico’s is omdat sensitiviteit momenteel alom gepredikt wordt als het instrument om sociaal te overleven. Het voortdurend afstellen van je antennes op signalen uit de omgeving zou daarbij moeten helpen. Volgens mij tot je er stapelgek van wordt en niet meer weet waar je het zoeken moet. Dat lijkt de ijzeren consequentie van dat alsmaar om je heen kijken en je oor overal te luister leggen. Waardoor het zo maar kan dat als je er gevoelig bent iedere dag weer een andere kant op gestuurd wordt.

Met dank aan de krant die haar kolommen ook graag gevuld wil hebben en dus niet al te selectief is met de publicatie van nieuwe wijsheden. Wat vandaag, 7 mei, in elk geval de waarschuwing opleverde dat orale seks de kans op keelkanker aanmerkelijk verhoogt, althans als we een jonge, gepromoveerde wetenschapper in Utrecht volgens haar proefschrift mogen geloven. En om er nog een schepje bovenop te doen komen Zweedse onderzoekers met de bewering dat voor zonaanbidders de kans op een voortijdig overlijden half zo groot is als bij mensen die de zon zoveel mogelijk ontlopen. Die ‘zonmijders’ lopen meer gevaar op een melanoom, een gevaarlijk type huidkanker, omdat zij te weinig vitamine D aanmaken en dus vatbaarder worden voor hart – en vaatziekten en dat bewuste melanoom. Wie er wat mee doet, moet het zelf weten. Ik heb mijn tijd gehad. Bij mij is de schade al genoegzaam aangericht, zodat ik voor de tijd die ik nog heb, er lustig op los leef en geniet en mij van al die kennis die zich nog bewijzen moet, helemaal niets aantrek. Ik laat me de lol niet meer verpesten. Zou dat dan de autonomie zijn die ik per slot van rekening toch heb gekregen?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De zegen van autonomie

 1. Dhyan zegt:

  Lijkt me niet.
  De reden heb je al genoemd, wanneer je er alle kanten mee op kan heb je er ook geen houvast meer aan en laat je het, moedeloos geworden, maar waaien waar het heen wil.

 2. sjoerd zegt:

  Op mijn leeftijd is het kwaad toch al dan niet geschied.

 3. Hanneke zegt:

  Hebben die Zweedse onderzoekers ook onderscheid gemaakt tussen de Zweedse zon en die in
  Zuid-Europa?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s