Vrouwentassen

Hoewel enigszins tricky waag ik het er toch op. Verdenk mij niet van vrouwonvriendelijkheid, want ik heb het hart voor het andere geslacht op de goede plaats zitten. Ik had het trouwens ook niet anders moeten wagen in een gezin dat op mij na slechts uit vrouwen bestond. Het neemt echter niet weg dat ik niet de andere kant op kijk als ik ze ook eens de bocht uit zie gaan. Zoals in een aangelegenheid waar ik langzamerhand niet meer omheen kan. Het is zo’n alledaagse kwestie dat ze welhaast aan je aandacht zou kunnen ontsnappen, als ik er niet door verzuchtingen van vrouwen die er last van hadden, op was geattendeerd. Om bij het begin te beginnen is het noodzakelijk om vast te stellen dat als ik de deur uitga, ik ervoor zorg dat ik mijn beurs, mijn rijbewijs, mijn huis – en autosleutels en mijn brillen op de juiste plaats bij mij heb. Ik heb daar in de loop van de tijd een vaste modus voor gevonden zodat ik nooit voor verrassingen kom te staan noch mij in alle bochten moet wringen om ze snel bij de hand te hebben. Waar een colbertjasje of een overjas niet goed voor is, met binnen – en zijzakken die het mogelijk maken om al je toebehoren geordend bij je te dragen. Handig en vooral probleemloos, heb ik ervaren. En met mij geldt dat voor al mijn soortgenoten uit de mond waarvan ik nooit gesteun of gekreun heb hoeven horen als er weer naar bijvoorbeeld huis – of autosleutels gezocht moest worden. Hoe anders is dat verhaal bij vrouwen die zonder uitzondering aan de totaal andere kant van hetzelfde spectrum verkeren.

Hoezo gebruiksgemak en gereed voor het grijpen hebben? Kom daar vooral niet bij hen om. Voor de tas als bewaar – en opbergmiddel en graag ook nog in de meest modieuze uitvoeringen met op zijn minst drieenveertig verschillende vakken waar alles en niets in kan verdwijnen. Hoewel sorteermogelijkheden genoeg lijkt dat zichtbare gemak niet aan vrouwen besteed. Let maar eens op en probeer, als de kans zich voordoet, om een tas om te keren. Al was het alleen maar om volkomen verbaasd te worden door de chaos die zich daarin en daaruit komend openbaart. Alle logica en planning blijkt volledig zoek als alles dat meegenomen moet worden at random in de handtas wordt gegooid. Met als enig en noodzakelijk gevolg de scene die zich afgelopen zaterdagavond voor mijn ogen in de binnenstad van Maastricht voltrok. Waarbij een vrouw onder het toeziend oog van haar vijf metgezellen in het licht van een straatlantaarn haar tas op het trottoir ledigde om haar autosleutels te vinden, onderwijl de hele inhoud ervan opsommend. Maatgevend was het al met al uiteraard niet, maar zeker kenmerkend voor de rol die de vrouwentas vervult en nog meer voor haar dysfunctioneren. Hoewel het moet gezegd dat de draagsters dat meestal aan zichzelf hebben te wijten, omdat hun kracht, het multitasken, hier plotseling hun Achilleshiel blijkt te zijn. Wat dus ook wel gezegd mag worden, te meer omdat ze het zelf als de beste weten.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Vrouwentassen

 1. raamopen zegt:

  Ha, ha, ja, een tas heeft nu eenmaal een bijzondere betekenis voor vrouwen. Het is niet ‘gewoon een tas’, maar een soort metgezel. Ik heb ze jarenlang in feestuitvoering verkocht. Overigens bestaan er al jaren handige losse systemen met vakjes die je in veel tassen kunt doen. Dan kan je steeds dezelfde serie vakjes in verschillende tassen stoppen. Mits deze groot genoeg zijn, natuurlijk. Het heeft iets weg van zo’n leren gordel waar timmermannen mee lopen.
  Ik ben een zeldzaam soort vrouw die wel weet waar alles zit. Maar oh wee, als ik de ‘absolute benodigdheden’ in een kleiner tasje moet proppen. 😉
  Groet,
  Karin

 2. terrebel zegt:

  Vrouwen kunnen net zo min als mannen multitasken maar zijn gewoon – door jarenlange ervaring – beter in het verbergen van dat onvermogen. Dat is niet alleen mijn ervaring maar blijkt zelfs uit heus wetenschappelijk onderzoek: http://terrebel.blogspot.nl/2014/04/wat-verdient-een-raadslid.html (Onder aan dit stukje vind je links naar onderzoeken)

 3. sjoerd zegt:

  Ik zie dat je in je routine de telefoon bent vergeten… Maar voor de rest heb je gelijk. Vrouwens stoppen er steeds meer dingen in en krijgen er steeds minder dingen uit.

 4. Hanneke zegt:

  Zonder uitzondering?
  Ik weet precies waar alles zit, ook in het donker. En er zit niets aan overbodige rotzooi in, daarmee ben ik, geloof ik, wel een uitzondering (maar niet de enige).

 5. Margo zegt:

  Ik ben altijd alles kwijt, ook in mijn tas. Dus ik heb al een tijd een kleintje, waar mijn passenhouder, mobiel, zakdoekjes en sleutels inpassen. En wat make up, dat ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s