De tranen van Limburg

Er zijn de afgelopen dagen nogal wat grote woorden voor gebruikt. Er werd zelfs gesproken van het verdriet van Limburg. Zwaar overdreven natuurlijk omdat het in feite om een onnozel spelletje gaat, waar inderdaad het nodige geld in om gaat en ook, zoals dus blijkt, een overvloed aan emoties. Maar of het allemaal zo erg is als bepaalde stemmen deden voorkomen, is maar de vraag. Beter zou het zijn om ervan te spreken dat opnieuw bewezen wordt dat wat er nauwelijks of niet toe doet, groter wordt gemaakt dan de eigenlijke proporties ervan verdienen. Het gaat namelijk gewoon om voetbal. En de wereld vergaat heus niet omdat een Limburgse club, Roda JC, volgend voetbalseizoen niet meer op het hoogste platform, de vaderlandse eredivisie, mag aantreden. Alsof dat het paradijs op de aarde representeert omdat Fox de in die klasse gespeelde wedstrijden uitzendt en navenant televisiegelden uitkeert aan de deelnemende clubs. Nou, dan maar een jaartje of meer geen Limburgs voetbal op de televisie. Of dat een verlies is, is maar de vraag. Want Limburg krijgt er een serie regionale derbies voor terug, welke weliswaar een klasse lager worden gespeeld.

Maar ze zullen de hardcore fans van MVV, Roda JC, Fortuna Sittard en VVV zonder twijfel kunnen bekoren. Omdat ze daar hun haast zielige fanatisme en bekrompen chauvinisme volledig kunnen botvieren. Opeens wel zes keer in een seizoen. Kom daar maar eens om elders in Nederland voetballand. Op Overijssel na zullen nergens de emoties zo op vrijdagavonden rondzingen waardoor nog eens het moment komt dat geen Limburger nog terugverlangt naar een terugkeer naar de eredivisie van het Nederlandse voetbal, naar een promotie waarop geen verhitte regionale ontmoetingen meer zullen volgen. Laat Limburg zijn tranen drogen en de zegeningen van deze degradatie tellen om vervolgens weer op aarde terug te keren en uit te kijken naar een volgend seizoen Jupiler League, waar het overtuigend bewijs zal worden geleverd dat voetbal gewoon maar een spelletje is. Met het gepaste decor voor lokaal chauvinisme waarin Limburg immers bij uitstek excelleert. Laten we daarom blij zijn dat het provinciale voetbal uiteindelijk het haar passende podium heeft gevonden, in het besef dat daar de zon voor niets op gaat voor net zoveel lol of misschien nog wel meer dan er in dat kleinere Overijssel met haar vier profclubs zo wanhopig zal worden gezocht.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De tranen van Limburg

  1. sjoerd zegt:

    Zo kun je het natuurlijk ook stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s