Francisco Goya (1)

Omdat het er gisteren bij ingeschoten is, begin ik vandaag bij uitzondering met een reeks afbeeldingen van het werk van de grote Spaanse schilder Francisco Goya (1746 – 1828), welke een vervolg krijgt op de vrijdagen van de maand mei. Goya is een bijzonder kunstenaar op wiens werk ik geattendeerd werd toen ik tijdens een bezoek aan de overzichtstentoonstelling van Michael Borremans las dat deze grote Spaanse kunstenaar een belangrijke inspiratiebron voor hem vormde. En naar nu blijkt en zoals zijn werk ook zal laten zien, reikt de invloed van Goya, die zijn tijd dus ver vooruit was, veel verder. Qua stijl is een impressionist als Manet duidelijk schatplichtig aan hem en als het om de figuratie en de keuze van onderwerpen gaat, dan blijken het expressionisme en het surrealisme, ondanks dat ze honderd jaar later pas echt in de schilderkunst tot leven kwamen, in de tijd veel dichter bij Goya te liggen en konden grootheden als Picasso en Francis Bacon wel bij hem in de leer zijn geweest. Een ontmoeting met zijn werk, dat bijna altijd een confrontatie is, kan alleen maar tot de konklusie leiden dat het haast niet te bevatten is dat deze schilderijen eind achttiende en begin negentiende eeuw, dus rond 1800, tot stand zijn gekomen.

472px-El_Lazarillo_de_Tormes_de_Goya508px-El_cacharrero528px-Francisco_de_Goya_y_Lucientes_-_Manola_(La_Leocadia)_-_WGA10107FRANCI~1

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s